Чому фрілансерам варто задуматись про сплату податків

податки сплати

“Я прийшла в банк зробити покласти на 7500 дол, а вони вимагають документи походження коштів і не хочуть брати мої кошти».  З таким запитом фрілансера Ольги* недавно довелося стикнутися. І що цікаво – це не примха банку, а нова реальність України!!

Завдяки правилам НБУ та контролю Фінмоніторингу банк при відкритті поточного чи депозитного рахунку на суму понад 150 тис грн. має провести оцінку фінансового стану клієнта. По простому, зрозуміти і підтвердити що кошти зароблено легально. Чим більше європейскього або державного капіталу в банку (читай майже всі надійні банки), тим більша ймовірність чіткого дотримання норм контролю. Бо якщо такого не буде зроблено, то банк штрафують і кейси вже були.

Якби у Ольги був один х наступних  документів, то все пройшло б швидко і безболісно:

  •         Довідка про білу зарплату з місяця роботи (!)
  •         Копія декларації про доходи (з відміткою податкової)
  •         Декларація ФОПа (можна роздрукувати і і додати квитанцію податкової про отримання з електронного кабінету)

Логічно, якщо Ольга як фрілансер всі свої доходи отримувала на Payoneer і ФОПа не реєструвала, то таких документів у немає немає. Тож залишається як пан Ляшко пробувати удачу в лотареї або чекати на спадщину(( Бо поки депозит вона зробити не зможє.

Розрахунки понад 150 тис грн знаходяться під к онтролем фінмоніторингу, доречі недавно на всю країну прогримів випадок де родину в Чернівецькій області позбавили субсидії.  Адже отримуючи державну допомогу  вони також могли собі дозволити купити гаджети Apple на суму 189 тис. грн.

Повернемось до у Ольги, перед нею наступні варіанти фінансового майбутнього:

  1.    Попросити сестру чи чоловіка, у яких є офіційні доходи, сходити в банк і покласти цей депозит для Ольги.   
  2.    І надалі знімати кеш з банкоматів. Тримати його під матрасом та позичати знайомим бізнесменам готівкою під відсотки.
  3.     Зареєструвати ФОП 2-а група. Платити десь 1564 грн/місяць. Вона сама вирішить скільки їй вписувати в декларацію, щоб показати легальінсть тих сум.
  4.      Працювати повністю прозоро із сплатою податків зареєструвавши ФОП 3-а група. Потрібно буде заплатити 9828 грн ЄСВ за рік та 5% від всіх сум, які Ольга виведе з Payoneer на рахунок ФОПа. Кошти з Payoneer дорочі приходять від Payoneer Inc.

Зареєструвати ФОП можна за одну добу, а за наявності ключів електронного підпису (ЕПЦ) зробити це онлайн через будинок юстиції. Бухгалтерія є дуже простою, фактично один раз в квартал потрібно подати онлайн звіт по дозоху і сплатити 2 вида податків. Хто не хоче додатково платити бухгалтеру робить звіти самостійно через електронний кабінет платника податків або сервіс Taxer.ua

*всі імена і суми вигадані, будь яке співпадіння із реальними людьми є випадковим 😉

На Сімейному Бюджеті є розділ Податки, де детально описано процес подачі щорічної декларації про доходи фізичної особи і наявні ризики.

Також всі важливі аспекти оподаткування громадян транслюються через телеграм канал Податки фіз осіб в Україні.