Що таке облігації? (ч.1)

Облігації – що це? (Частина 1)

Коли ми говоримо про інвестування в фондовий ринок, то переважно думаємо про акції.
Та цінні папери, це не тільки акції. В тому числі це облігації. (звісно є ще багато похідних, але про них іншим разом)

Отже  давайте розберемось з облігаціями:
1. Що це і які вони бувають
2. Види дохідності по облігаціях
3. Як порахувати реальну дохідність
4. Специфіка купівлі тощо

Що таке облігації  і які вони бувають
Облігації – це боргові цінні папери. Вони мають чітку визначену ціну номіналу, чітку визначену дохідність і зафіксований термін погашення.
Тобто інвестуючи в облігації Ви знаєте, коли Ви отримаєте виплату по їх завершенню і (при наявності) коли буде купонний дохід. Ці всі показники вказуються в проспекті емісії.
На відміну ж акції,як ви знаєте, є на ринку доти поки є бізнес і вони є у вільному обігу, а дохід хоч і прогнозується вищим, нічим не гарантований.

Чи можна достроково продати облігації? Так, при цьому треба розуміти, що це може бути продаж з дисконтом і ви можете втрати частину або всю свою дохідність із-за такої дії. Тож обираючи конкретні випуски облігацій для купівлі краще коректно вибрати їх термін.

Наприклад, ви заощаджуєте кошти на купівлю квартири. І плануєте купівлю на кінець 2024 року. І одним із інструментів в якому плануєте тримати свої заощадження вибрали ОВДП. То термін їх завершення має бути літо-осінь 2024 року.

Облігації бувають:
– державні – тобто емітент цих облігацій держава і гарантії по виплатах таких облігацій несе саме держава.
В Україні  – це багатьом відомі  ОВДП (облігації внутрішньої державної позики). Трошки далі по них окремо ще розповімо.

Також в Україні є ОЗДП (облігації зовнішньої державної позики), в народі називають єврооблігації.  На сьогодні більш ризикові, ніж ОВДП.

– муніципальні – емітент місто або комунальне підприємство міста. До повномасштабного вторгнення ряд великих міст залучали таким чином інвестиції – випускаючи муніципальні облігації.

 

  • Корпоративні облігації – емітент бізнес. Відповідно гарантія за погашення цих облігації і виплаті доходу на емітенті – бізнесі.

    Фактично корпоративні облігації чи то в Україні чи то в світі, більш ризиковані, ніж державні.

    При виборі облігацій для прийняття ризику в першу чергу ви маєте оцінити чи приймаєте ви ризик емітента.

    Дохід по облігаціях (тут і далі приклади будуть наводитись на ОВДП, як на найбільш популярному  і використовуваному інструменті)
    До визначення видів доходу, Ви маєте знати який  номінал 1-ї облігації.
    Так в Україні номінал 1 облігації в гривні – 1000 грн., в доларах – 1000 доларів, в євро  – 1000 євро.

    Але такий номінал є не у всіх.
    Так, до прикладу, в США номінал державної облігації – 100 доларів.  В більшості Європейських країн – також номінал державних облігацій 100 Євро. Але про іноземні облігації трошки згодом.


    Отже, ви знаєте номінал, а який може бути дохід?
    Дохід по облігаціях може бути двох видів:
    – купон – виплата %% визначених в проспекті емісії.
    – різниця між ціною покупки і номіналом.

Давайте розберемось з цими поняттями відразу з прикладами. 


Купон – це дохід, який виплачується або раз в рік або раз в пів року. Умови виплати купону визначаються також в проспекті емісії. І ця ж інформація відображається  брокером/банком, по випусках, які є в наявності. Тобто Вам не обов’язково перечитувати весь проспект, а достатньо подивитись інформацію  у власному кабінеті у брокера. В кабінеті брокера такі випуски будуть мати вид прибутковості YTM.

Для прикладу, на скріні (Скрін з кабінету брокера ICU )- це випуск відмічений червоним.
Ми бачимо, що дата погашення 22/05/2024, вид прибутковості YTM  і зараз ціна їх купівлі 1010,79 грн за 1 штуку.

Якщо зайти всередину запису, ви побачити чіткі дати виплати купону і який розмір купону. 
Чому ціна купівлі більше за номінал?  – так як до виплати купону вже менше, ніж пів року, брокер регулює ціною купівлі саме так, що ви отримаєте саме дохідність по купону рівно 9,99%.


Також у вас по скріну вище має виникнути питання: «Чому брокер показує дохідність 17%, а в таблиці по виплаті купону фігурує ставка купону – 9,99%?»
Справа в тім, що брокери/банки, показують загальну прибутковість, якої можна досягнути за умови, що купон, який ви отримаєте, ви реінвестуєте в цей самий випуск облігацій. На практиці це не завжди можна реалізувати, бо цього випуску може вже не бути в пропозиції. Плюс, можливо ви і не планували реінвестувати Ваш купонний дохід. Тож для визначення дохідності, без реінвестування купонного доходу пропонуємо використовувати ось цю таблицю https://docs.google.com/spreadsheets/d/1CSg5cOPJJYlRjmfhLP-jeYcPtMsDeOfYacAYCVxBtlg/edit#gid=0


По ОВДП купон  виплачується раз в пів року. І якщо Ви вирішили купити ОВДП, яка завершується менше, ніж за пів року то ціна облігації буде вище номіналу, дохідність буде в різниці між ціною купівлі і сумою виплати на дату завершення (наступні скріни) і вид прибутковості тоді буде позначений SIM

Наприклад ви вирішили купити випуск UA4000213227. На дату, коли був зроблений скрін – 30/10/2023, вартість купівлі була 1053,85 грн. При цьому, при розгляді деталей (наступний скрін), ви бачите, що 01/11/2023 року ви отримаєте 1054,75 грн. Тобто на одній ОВДП ви отримаєте дохід 0,90 грн. Фактично за 2 дні.




Також, в залежності від ситуації на ринку, у Вас може бути можливість придбати ОВДП і нижче номіналу. І тоді у вас буде дисконтний дохід, тобто на різниці між ціною купівлі і ціною номіналу (погашення)
Такий вид доходу на сьогодні часто ви можете побачити купуючи валютні ОВДП – як показано на скріні нижче. Скрін зроблено з Монобанку.


Далі буде….
Статтю підготувала Олександра Грудзевич, партнерка IPlan.ua, фінансова радниця, фінансовий коуч.