Перший мільйон найважчий: квартали 5 та 6

Нарешті я добрався до задачі “написати пост на перший мільйон”.

Перший квартал 2015-го вже смутно памятаю, але судячи з графіку справи йшли добре. Коли дуже багато працюєш, то не лишається часу витрачати гроші ))) Ще  гривнена зп “варьювала” повзучи вверх через божевільні скачки долара. Чесно кажучи після курсу 14 грн/дол я вже особливо не радів. Коли твоя багатоповерхівка може впасти і розвалитися, то радості в новому холодильнику мало…

Другий квартал дозволив реалізувати дві величезні цілі на рік: лазерна корекція зору (прайсова ціна без знижок 26 тис) та туризм і навчання в США (96 тис).  Тим не менш активи поступово россли і перший мільйон гривень вже не за горами. В доларах це буде менше ніж на момент поставновки цілі в 2013 (десь 50 тис замість 125). Але вона звучала саме так: “мільйон гривень чистих активів з нуля чесною працею в Україні”.   Можна звичайно філософствувати “от пощастило працювати в ІТ і мати доходи в доларах”, та шлях до забезпеченої старості обов’язково містить наступне:

  • освіта, самоосвіта, розвиток професіоналізму в своїй сфері
  • інтерес до того, що ти робиш
  • правильний вибір компаній і партнерів
  • скромний спосіб життя
  • заощадження (!!)

чисті активи червень 2015

Я все так же сумлінно веду домашню бухгалтерію.  Але коли є резервний фонд сім’ї, можна поговорити більше про інвестиції та пасивні доходи.   Станом на 30 червня

структура інвестиційМоя інвестиційна стратегія будується на вірі в українську економіку, відповідно інвестую в грн. Минулого року це була провальна стратегія. Коли 229 хворих на популізм голосує за “комунізм і манну небесну”, то віри в перспективи держави ще меншає.  В такі моменти я згадую Уорена Бафета, Бенджаміна Грехема і  мінімум п’ятирічний горизонт. Є ж трудолюбивий народ, земля, математична освіта, талановиті підприємці – “все буде добре”…

Наразі всіма активами управляю сам, тому баланс ризикові (фондовий ринок, кредити, бізнес) VS надійні (депозити, недержавний пенсійний фонд) активи 78% до 22%.  Я “агресивний інвестор” по шкалі ризику.

Резервний фонд  сформовано на депозитах Привата, дві третини в дол, третина в грн. В євро в світлі Греції і повзучого соціалізму в найближчі рік-два не вірю. Резервний фонд сім’ї має бути найконсервативнішою інвестицією, тому в ньому з’явився долар. Хвилюють високі відсотки Привату, для банку це стрьомний індикатор. Але є такий вислів “too big to fail”, сподіваюсь багатоповерхівка вистоїть. Плюс реально зручно управляти всіма депозитами онлайн, я вже давно забув про великі суми готівки на руках.

Про лаурус я вже писав. Мене інколи запитують, чи є подібна штука, але в валюті. Недержавних ПФ немає, є лайфові страховки. Ними особисто не користуюсь, тому писати про них не можу.

Під кредитами малому бізнесу поки один кредит фермерші в Одеській області на покупку корів. Вона кілька місяців справно платила, потім 2 місяці не платила і я вже почав готувати суд. Але на днях заплатила і вибачилась. Цей напрям для мене пріоритетний, буду шукати ще. Але з соціальним скорінгом. Тобто відбирати позичальника не тільки і не стільки по бізнес показникам, а по людським якостям і особистій довірі. І в ідеалі щоб це був madeinukraine напрям. Ще є ідея запуску порталу на кшталт Lending Club, але поки на рівні ідеї. 

Партнерство в Стенфай насправді коштує значно більше ніж записано в активах. Але поки частка не продана, ніхто точно не скаже скільки саме вона коштує. Тому я мегаконсервативно оцінюю її в 3 грн. Зараз веду переговори про свою першу ангельську інвестицію в іншому бізнесі, сподіваюсь буде чим поділитися через квартал.

OPAYZ – це проект Дениса Олейнікова, я туди вклав невелику суму доларів, щоб протестувати як воно працює. Купивши біотехнолігічні та сонячні бони за півроку отримав фантастичну дохідність в доларах. (15%).  Ще правда не вивів гроші, щоб завершити тест. Але все одно це виглядає як хороший варіант для тих, хто хоче з мінімальними транзакційними витратами купити акції Apple і подібних компаній.

Нарешті, моя печаль і моя надія: фондовий ринок України. Він не виходить з коми вже кілька років; за останні півроку мої інвестиції в акції принесли менше гривневого депозиту. Але ж там є три достойні компанії: Мотор Січ, МХП, Центренерго. Коли держава забере в Коломойського контроль – можливо зявиться четверта – Укрнафта.  І тут крім Уорена Бафета, я ще згадую Драгон Капітал, вони теж вперто вірять в потенціал перших трьох: МХП +63% до поточної ціни, Мотор Січ +136%, Центренерго +64%. Мій потрфель наразі виглядає так:

портфель акцій україна

Наразі помітний дисбаланс в сторону Мотор Січі, тому до нового року в мене ціль довести інвестиції в акції до 0.5 млн виключно за рахунок Центренерго та МХП. Але найбільше я все одно вірю в Січ, їх річний операційний прибуток більше ніж поточна вартість компанії. Якщо не трапиться якийсь форс мажор від Путлєра, то компанія приречена вирости значно більше +136% від Драгону в перспективі 2-3 роки.

Замість висновку:

Я завжди комфортно жив в арендованій квартирі. Ціни на нерухомість завищені в Україні, а мене цікавили подорожі та інвестиції.  Але особисті цілі корегуються, коли з’являється сім’я. Точніше, з’являються спільні цілі пари.  В Homemoney з’явилась нова ціль, де власне пригодиться накопичений перший мільйон.

домік

домікЦіни на нерухомість і так йдуть вниз, думаю зимові рахунки на комуналку і нова “первічка” в області  простимулюють цей тренд.  І на початку 2016 нарешті можна спланувати покупку власного житла і подивитись конкретні варіанти.