Гроші в банківській ячейці під загрозою окупації

В регіонах близьких до фронту деякі банки просять клієнтів забирати гроші з ячейки, адже в разі окупації чи знищення відділення не будуть нести відповідальності. 

Давайте поглянемо на варіанти дій власника цінностей:

  1. Нічого не робити

Якщо відділення фізично не знищать/пограбують, то після перемоги кошти залишаться там де і були. 

2. Забрати з банку і тримати вдома

Звісно певна сума готівка завжди потрібна на руках, особливо в такий тривожний час. 

Однак у зонах близьких до фронту, велика сума готівки на руках створює додаткові загрози для фізичної безпеки власника.

3. Забрати і вивезти за кордон

Як ви знаєте у воєнний час чоловіки від  18 до 60 років не можуть їхати за кордон, окрім кількох винятків. 

До 10 000 євро на людину можна вивозити без обмежень. Для більших сум обов’язкове декларування із наданням відповідних документів. НБУ описує їх як “документи про зняття готівки з власних рахунків або про придбання банківських металів.”

Таким чином для коштів з ячейки у власника не завжди є документи, необхідні для вивозу з України суми понад 10 000 євро

4. Дістати з ячейки і внести на банківський рахунок.  

Для когось цей сценарій прозвучить дивно, адже власник коштів очевидно поклав їх в ячейку не бажаючи безготівкової форми зберігання у банку. Та якщо покласти кошти на рахунок, то нівелюється ризик їх фізичного знищення. А банківська система своєю стабільною роботою під час війни звісно заслуговує на більшу довіру ніж до війни. Озвучені наміри гарантувати 100% вкладів, хоча нагадую на сьогодні така гарантія діє лише щодо Ощадбанку. 

Втім не забуваймо, що норми фінансового моніторингу продовжують діяти. На суму більшу за еквівалент 400 000 гривень власнику коштів потрібно надати джерела походження коштів, наприклад довідку про доходи з ДПС чи декларацію ФОП. 

11 березня у постанові номер 47 НБУ уточнив кілька важливих винятків щодо фінмоніторингу при внесенні готівкових коштів у воєнний час:

“Банки НЕ здійснюють заходів із перевірки джерел походження коштів,…із зарахування готівкових коштів:

1) на рахунки Збройних Cил України для надання допомоги Збройним Cилам України та спеціальний рахунок, відкритий Національним банком України з цією метою,

2) для благодійної допомоги на поточний рахунок Міністерства соціальної політики України, відкритий в Національному банку України, 

3) на рахунки банків України для придбання облігацій внутрішньої державної позики “Військові облігації”.

Ще одне питання – яке я почув “Якщо я внесу на рахунок долари, чи можу я придбати воєнні облігації у доларах?”. Якщо вносити гривні, то облігації тільки у гривні можна купувати. 

А от якщо вносити долари, то знаю що у Приватбанку відповідь так.  І сподіваюсь у багатьох інших банках відповідь схожа, хоча краще звісно уточнити у менеджера банку.

Серія UA4000225775 принесе тим, хто підтримує державу 3.7% річних у валюті із погашенням 27.04.2023. 

Нагадую що кошти від військових облігацій будуть використані на забезпечення потреб Збройних сил України та безперебійне забезпечення фінансових потреб держави в умовах воєнного стану.