Перший мільйон найважчий: квартал 8

Перший мільйон вже на відстані витянутої руки.

Швидкість руху до першого мільйону радує. За 2015 рік ріст чистих активів в 2.84 раза. А якщо порівняти це з початком моєї подорожі на кінець 2013 року, то чисті активи зросли вже в 32 рази !!

Доречі на своїх семінарах з фінансової грамотності я розповідаю, що саме заощадження (чисті активи це просто ширший термін щоб включати житло, машини і т.д) є справжнім мірилом багатства, а не місячний дохід. Слухаючи популярний американський подкаст я почув важливе доповнення. Для більш повної оцінки власного багатства має значення стиль життя, а саме покриття чистими активами суми витрат на місяць.

Якщо у пари 100 тис дол, місячні витрати на життя 2 тис дол, то ймовірно це стан фінансової свободи. При таких скромних потребах, навіть з нульовими пасивними доходами, грошей вистачить 100/2 на 50 місяців.  Порівняємо з парою, у яких  100 тис. дол, але місячні витрати складають 50 тис. дол через яхти, кредити і т.д.

Також, порівнюючи свої статки на різні дати, правильно враховувати інфляцію. Інфляція в Україні грудень 2015 до грудня 2014 склала 43.3% , на цей коефіцієнт зменшилась реальна купівельна спроможність моїх гривень.

І оскільки більшість з нас оцінюють своє багатство в твердій валюті, то в моєму випадку коректно згадати по доларовий вимір активів. По курсу finance.ua 18.75 було 18 263 дол на кінець 2015 року, стало 38220 вже в перехунку по курсу 25.46. В доларі перший мільйон ще дуже далеко ))

Я буду більше писати в майбутньому про пасивні доходи, адже сподіваюсь кінцева мета більшості читачів перехід від стану “я працюю щоб заробляти гроші…” до “гроші працюють на мене, а я працюю в своє задоволення”. Поки ж інвестиційні доходи мізерні.

Інвестиційний портфель на 31 12 2015

Минулого кварталу частка ризикових активів була 69%, зараз вона зросла до 75%. Я трохи не добрав до свого плану в 0.5 млн інвестицій в акції, хоча частина грошей з гривневих депозитів таки перейшла в акції. Хотілось докупити Укрнафти, але конфлікт влада-Приват і скачки цін трохи відлякали. Традиційно купив Січі, це смішно коли така компанія як Мотор Січ коштує менше 1.6 свого річного прибутку!!

Постійні читачі мого блогу пам’ятають, що минулого кварталу я писав про нашу з Віолою мрію “Домік”. Цього кварталу ми додали конкретики, і чітко вирішили що наступний рік хороший для покупки в плані цін на нерухомість. Не бачимо сенсу переплачувати за житло в Києві, будемо весною дивитись якісні варіанти в передмісті. Хотілось би жити в Green Hills, але реалістично оцінюючи наші фінансові можливості шорт ліст в порядку пріоритетності поки виглядає наступним чином: 1 Озерний рай (Гатне)  2 Оранж Парк (Крюківщина) 3 Європейське місто (Вишневе). Доречі, буду вдячний за будь яку інсайдерську інформацію по цим ЖК.

Власне а до чого структура інвестиційного портфелю до наміру придбати квартиру ??? Віола подивилась на ризиковість нашого портфелю і рішуче заявила “Поки не буде хоча б 20 тис дол на квартиру, ніяких ігр в інвестиції !! Я навіть не намагавсь сперечатись і вкотре прогнозувати “платіжний баланс збалансовано, немає передумов для знецінення гривні ((  Єдине, що вдалося виторгувати, крім депозитів в доларі у нас також буде невелика частка ETF.

Що це таке, я ще розпишу в окремій статті, але вже можу сказати, що в ETF можна інвестувати через бони OPAYZ.  Я поки прикупив в основному SOLAR, бо вірю в альтернативну енергетику в довгостроковій перспективі. Також є частка BIO. Але в цілому щодо ринку акцій США я радше песимістичний, просто тому що після мінусового 2008 бики вигравали в 2009-2015 роках, часто з великим рахунком. А ще давно  в Могилянці ми вчили про економічні цикли в 5-7 років, якраз 7 років пройшло з 2008 😉

Також динаміка акцій Apple на днях мене надихнула купити одну акцію компанії щоб потестити революційний мобільний апп RobinHood. Та як це часто буває, інноваційні фінансові сервіси працюють лише для резидентів США (( І насправді якби я придбав ту акцію, то не зміг би про це написати в блозі, бо без індивідуальної ліцензії НБУ це порушення архаїчного Декрету про валютне регулювання від 1993 року.

Краще напишу про інший інноваційний мобільний апп з Лондону Revolut, де є український засновник. Може тому картка доступна і для жителів України ) Якщо ви оплачуєте щось карткою наприклад в Грузії, банк списує гривні з вашої картки по грабіжницькому курсу ларі/грн. Revolut назавжди зупинить цей грабіж, адже курси транзацій через картку Revolut абсолютно ринкові. Єдине – наразі поповнити рахунок можна тільки в фунтах, євро, долар.

І нарешті кілька слів про предмет моєї гордості в 4-ому кварталі – Депозит Здоров’я від АДОНІС (стаття Інші активи в інвестиціях).  Якщо потрібно більше матеріалів як працює програма, пишіть мені на пошту. Скажу лиш, що я вклав частинку свого часу і репутації, щоб довести: в  Україні можливо вести бізнес стосунки засновані на довірі. А згідно досліджень взаємна повага і довіра суттєво зменшує транзакційні витрати і приносить вигоди обом учасникам угоди… Не хворійте і багатійте !!

Quote of the quarter:  “The broker said the stock was “poised to move.” Silly me, I thought he meant up.”  (Randy Thurman, founder of Get Rich Slowly).  

ЧИТАТИ Перший мільйон найважчий за попередній квартал