Перший мільйон найважчий: квартал 7

Закінчився сьомий квартал подорожі до першого мільйону. Ціль була поставлена ще при доларі 8, тому в певний момент доларовий еквівалент мільйону гривень став в три рази ближчим. В мене навіть є надія досягти цілі на кінець 2015 року, але для цього знадобиться чудо у вигляду росту вартості акцій Мотор Січі.

Ще я задався питанням навіщо мені проект. Вийшло два виміри

  1. Персональний. Наявність цілі, ведення записів і публічність обіцянок  дисциплінує і допомагає тримати фокус.
  2. Громадський. Довести що в Україні можна чесною працею заробляти гроші і заощадити мільйон. Розвивати фінансову грамотність людей.

Власне про результати: плюс 128 тис за квартал нормально, хоча можна було і краще. Завадили відпустка в Грузію (44 тис на двох, тривалість 10 днів) та тур в Естонію з КМБШ алюмні (27 тис). Хоча для заощаджень потрібен скромний спосіб життя, але зовсім без відпочинку ніяк не можна. А самоосвіта є джерелом натхнення і стимул розвиватись в професійній діяльності.

 

Протягом кварталу сталася знаменна подія в моєму фінансовому житті: перша ангельска інвестиція. Проект називається ФріТімКлаб – онлайн навчання гравців в покер і професійна покерна команда. Ключову роль в інвестиції зіграло моє навчання в Могилянці, друзі, наявність ще одного ангела який сказав “так”, і віра в фаундерів проекту.

Я ще толком не сформулював свою ангельську стратегію, хоча розумію що проінвестувати по 25к дол в десяток проектів в мене точно немає. Ще над цим думаю, наразі в голові є тільки приблизна концепція відбору проектів:

  • фокус на український ринок, а не  глобальний
  • орієнтація на прибутковість і дивіденди, а не на капіталізацію
  • галузі ІТ (найбільше тут розуміюсь), Агро (фермери, виробництво продуктів), Медицина (приватні центри, медтуризм)

 

Інша важлива подія протягом кварталу – кредит під 30% річних підприємцю з дистрибуції мінеральної води. Його порекомендували надійні люди, ми зустрілись , поговорили про плани, через тиждень я видав кредит на 100 тис грн. Навіть коли довіра до людини є, все одно існують ризики “чи піде бізнес” (ринок, бізнес-модель і т.д.). Тому інвестиція ризикова.

По ризикованості портфелю інвестицій 69% ризикові до 31% консервативні. З точки зору нашого сімейного бюджету варто прагнути до 50:50. Подивимось який буде тренд наступного року, адже ми з Віолою мріємо про власне житло. Наразі я твердо вірю, що активи зараз дешеві, а серед підприємців є талановиті люди, яким можна довіряти.

Структура інвестиційного портфелю наступна

investment 20150930

Знизилась частка акцій, оскільки протягом кварталу я докупив тільки невеликий пакет Центренерго. Український ринок вкотре здивував, пішовши вниз від чергового дна. Згадуємо Уорена Бафета і довгострокову перспективу. Рано чи пізно Центренерго приватизують, Укранафта заплатить дивіденди, МХП нагодує куркою Китай, а Мотор Січ хм… У Січі і зараз все ок, просто ціна на акції не тільки фундаментальна, а й психологічна річ.

В цьому кварталі зявилась новинка: прохання позичити гроші від родичів і друзів. Зрозуміло, що такі кредити йдуть без відсотків. Я серйозно замислився чи варто це робити, бо все таки ці гроші можна інвестувати, заробляти пасивний дохід, наближаючи перший мільйон, а після нього і придбання “доміку”. Але прийшов до висновку позичати, бо всіх грошей не заробиш, а допомагати хорошим людям варто. Колись давно декілька разів і мені родичі/друзі позичали коли бло скрутно. Встановив лиш певний ліміт на загальну суму таких позичок.

І ще Нобелівську премію виграв Ангус Дітон, який в результаті дослідження сформулював висновок : “Гроші приносять щастя до певного рівня доходу, а далі не впливають на рівень щасливості”. Думаю це правда.

в США поріг заробітку де гроші перестають впливати на щастя 75 тис дол на рік. Як думаєте скільки в Україні ?