Податки з неофіційних доходів

Міністерство фінансів України спільно з Державною податковою службою розробляють законопроєкт, який запровадить механізм оподаткування тих доходів, джерела походження яких українці не зможуть пояснити.

Про це повідомили у Мінфіні у відповідь на запит «Економічної правди».

 

Як визначатимуться сумнівні доходи?

Якщо закон приймуть, податкова отримає повноваження порівнювати фактичний спосіб життя фізосіб з інформацією про отримані ними доходи та сплачені з них податки.

Тобто, якщо людина здійснить дорогу покупку, податкова матиме право перевірити походження коштів на таку покупку. Якщо фізична особа не зможе пояснити звідки гроші, її змусять заплатити податок з суми такої покупки.

 

Хто і в якому розмірі буде платити податок на неофіційні доходи?

Податки сплачуватимуться за звичайною ставкою оподаткування – 18% + 1,5% відповідно.

ВАЖЛИВО: Податкова перевірятиме всіх українців, незалежно від їхніх статків.. Особам, які візьмуть участь в «податковій амністії», сплата податків за придбані цінні активи не загрожує.

 

Чому розробляють цей законопроєкт?

Документ входить до пакету Законів про «податкову амністію», що набуває чинності 1 вересня поточного року.

Він має бути впроваджений протягом 9-ти місяців після головних «амністійних» Законів і розрахований на посилення контролю за доходами громадян.

 

Загалом, основною метою даного законопроєкту є спонукання фізосіб активніше декларувати незареєстровані раніше статки протягом 9 місяців після старту «податкової амністії».

 

Оксана Балабан
Фінансова радниця iPlan.ua
Авторка блогу pro.finance та Про фінанси простими словами