Як купити сг землю?

Податок на землю, оподаткування доходів від продажу та оренди землі.

1 липня 2021 року в Україні відкрився ринок землі. В українського інвестора з’явилися нові можливості. Спробуємо розібратися, як пересічному українцю придбати пай.

  • розмір середнього паю складає 4Га.
  • нормативна грошова оцінка сільхоз земель приблизно 30 тисяч гривень. Довідник показників нормативної грошової оцінки с/г земель станом на 01.01.2021р. можна подивитися за посиланням 
  • в середньому угоди здійснюються за ціною від 1000 до 2000 дол за Га.
  • послуги нотаріуса при цьому складають 7000-10000 грн. 

Поки, що пропозицій на ринку небагато. Станом на 16 серпня Держгеокадастром погоджено 4651 заявка на продаж землі.

Переважне право першої черги на купівлю землі мають надрокористувачі. Переважне право другої черги належить орендарям. Наявність суб’єкта переважного права 1ої та другої черги перевіряє нотаріус та повідомляє власників переважного права про намір продажу паю. У 30-ти денний термін власники переважного права мають відповісти на запит нотаріуса. Відсутність відповіді вважається відмовою від переважного права. Зверніть увагу, що фізична особа  може купити не більше 100 Га в одні руки, при цьому враховується ще й частка подружжя. 

Де ж шукати продавця паю та як отримати переважне право?

В Україні вже почали роботу компанії, які допомагають отримати переважне право та купити пай. Наприклад,

  1. “LandGlub” – дає доступ до бази інвестиційно привабливих ділянок землі та забезпечує супровід угоди. Інвестор купує  орендовану агрохолдингами землю. Ставши власником паю, покупець зразу ж здає ділянку тому ж орендарю в оренду. Членство у клубі  коштує 390 доларів на рік.  “LandGlub” працює за двома тарифними пакетами:
  • тариф базовий включає в себе: доступ до реєстру власників, отримання переважного права. Перевірку документів та укладання угоди покупець здійснює самостійно. Вартість пакету складає 3% від угоди
  • тариф Преміум – угода під ключ за дорученням покупця. Вартість 100 дол за 1Га.

2. “Купи пай” – онлайн платформа, де можна знайти цікаві пропозиції по продажу землі. На сайті є карта, на якій видно місце розташування землі. Також працює з крупними агрохолдингами. Інвестор купує вже здану в оренду землю. Після купівлі укладає угоду з тим же орендарем. Купи пай надає супровід по оформленню угоди. Вартість послуг 5% від вартості паю.

Інші проекти поки, що в процесі розробки. Коли вони запрацюють ми обов’язково розповімо про них. 

Податок на землю, оподаткування доходів від продажу та оренди землі.

Оподаткування доходу від продажу землі:

  • оподатковується ПДФО за ставкою 5%(ПКУ ст. 172.2) та сплачується військовий збір у розмірі 1,5%. 

Але дохід від продажу землі, яка була надана безоплатно у вигляді паїв на ведення фермерського господарства не оподатковується за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки або якщо була отримана у спадщину.

Оподаткування орендного доходу:

  • ПДФО 18% + військовий збір 1,5%

Податок на землю:

Ставка податку для сільськогосподарських угідь складає не менше 0,3 відсотка та не більше 1 відсотка від їх нормативної грошової оцінки. Рішення рад щодо нормативної грошової оцінки земельних ділянок офіційно оприлюднюється відповідним органом місцевого самоврядування до 15 липня на наступний рік.

Від сплати податку на землю звільняються:

-особи з інвалідністю першої і другої групи;

-фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

-пенсіонери (за віком);

-ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;

-фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

– на період дії єдиного податку четвертої групи власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи.

Які підприємці належать до четвертої групи?

 – сільськогосподарські товаровиробники:

а) юридичні особи незалежно від організаційно-правової форми, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за звітний рік дорівнює або перевищує 75 відсотків;

б) фізичні особи – підприємці, які провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства, зареєстрованого відповідно до Закону України “Про фермерське господарство”, за умови виконання сукупності таких вимог:

-здійснюють виключно вирощування, відгодовування сільськогосподарської продукції, збирання, вилов, переробку такої власновирощеної або відгодованої продукції та її продаж;

-провадять господарську діяльність (крім постачання) за місцем податкової адреси;

-не використовують працю найманих осіб;

-членами фермерського господарства такої фізичної особи є лише члени її сім’ї у визначенні частини другої статті 3 Сімейного кодексу України;

-площа сільськогосподарських угідь у власності та/або користуванні членів фермерського господарства становить не менше двох гектарів, але не більше 20 гектарів.

Якщо не пощастило здати в оренду с/г землю платнику єдиного податку четвертої групи, то до 1 липня поточного року податкова має надіслати повідомлення про суму податку. Податок необхідно сплатити на протязі 60 календарних днів. Якщо повідомлення не надійшло, то ви звільняєтесь від штрафів за несвоєчасну сплату податку, але податок все одно сплати потрібно.