Як заробити на бумі криптовалют

Про неймовірний ріст біткоїна за останній рік не говорив хіба-що ледачий. Хто купив, радіє і спостерігає за подальшим ростом, хто не встиг – кусає лікті і вагається: «А може ще не пізно?»

Чому ця тема є такою хайповою?

Ми звикли думати, що блокчейн – це інвестиції в криптовалюти. Криптовалюта є найпопулярнішим способом використання блокчейн-технологій. Але можливості самої технології набагато ширші.

«BlockChain» – у перекладі «ланцюжок блоків». Простими словами, це база даних. На відміну від традиційної, інформація в якій структурована у вигляді окремих блоків, BlockChain побудована у вигляді послідовного ланцюжка даних.

Блокчейн ще називають розподіленим реєстром, оскільки вся інформація не контролюється із єдиного центру, а одночасно зберігається у мережі на великій кількості незалежних комп’ютерів.

Переваги блокчейн:

  • Безпека

Завдяки розподіленому зберіганню даних, практично неможливо зламати чи підробити дані. Навіть якщо частина комп’ютерів дасть збій, інформація не пропаде і не пошкодиться.

  • Довіра до даних

Можна бути абсолютно впевненим в достовірності даних в реєстрі, оскільки їх нереально підробити. Дані неоднократно перевіряються незалежними незацікавленими користувачами

  • Швидкість

Транзакції в мережі блокчейн проходять практично миттєво.

  • Конфіденційність

Всі угоди повністю конфіденційні і анонімні, якщо мова йде про фінансові транзакції. Покупець вказує лише номер свого гаманця.

  • Захист прав покупців та продавців

Відмінити чи приховати проведену операцію уже неможливо. Якщо ви купите квартиру, то ні один шахрай не зможе її привласнити. Всі угоди зафіксовані у ланцюжку блоків.

Саму технологію можна використовувати для фіксації будь-якої інформації: від фінансових транзакцій до медичних записів, державних реєстрів чи торгівлі.

Способи інвестицій в технологію блокчейну:

  1. Покупка криптовалюти

Так як попит на крипту зростає, оскільки багато інвестиційних фондів включають біткоїн у свої портфелі, ціна також зростатиме.

Окрім самих монет можна придбати і ETF-фонди на них: ETF Grayscale Bitcoin Trust (GBTC)

На мій погляд, це найбільш ризиковий спосіб інвестування, зважаючи на волатильність ціни і неврегульованість ринку криптовалют.

  1. Інвестиції в майнингові компанії

Це компанії, що займаються добуванням криптовалют. Найвідоміші з них Marathon Patent Group, Inc. (MARA) і Riot Blockchain, Inc. (RIOT)

Ризик таких інвестицій також досить високий, оскільки акції даних компаній напряму корелюють із криптовалютою і падати можуть аж до нуля. Фундаментально це закредитовані та збиткові компанії.

  1. Виробники майнингового обладнання

Під час золотої лихоманки найкращий варіант не купувати ділянки і добувати золото, а продавати лопати.

Однак такі компанії переважно є або приватними, або китайськими, що теж є не найкращим варіантом.

  1. Компанії, що впроваджують блокчейн

Оптимальним варіантом є інвестиції в біржовий ETF-фонд, який інвестує одразу в кілька десятків компаній, що працюють з блокчейн-технологію.

Окрім вузько спеціалізованих блокчейн-компаній, ETF включає і таких відомих гігантів, як Microsoft, Intel, Google та Samsung, що значно знижує ризик.

Прикладом даних фондів є Siren Nasdaq NexGen Economy ETF (BLCN) та Invesco Elwood Global Blockchain ETF (BCHN).

Зверніть увагу, що дані міркування не є інвестиційною рекомендацією. Усі без винятку способи інвестицій у технологію блокчейн є високоризиковими, на які доцільно виділяти не більше 10% свого інвестиційного капіталу.

Авторка: Оксана Балабан