Типи ордерів на біржі

На біржі з акціями можна здійснювати угоди трьох видів:

  1. Купити акцію, тобто відкрити довгу позицію (Buy Long).
  2. Продати акцію, яку у вас є, тобто закрити довгу позицію (Sell). 
  3. Продати акцію, якої у вас немає, тобто позичити її у брокера в борг і продати, відкривши таким чином коротку позицію (Sell Short).

Усі ці дії здійснюються за допомогою заявок (наказів, ордерів), які ви розміщуєте в терміналі брокера. Отже, ордер (Order) – це наказ брокеру на купівлю або продаж певної кількості акцій. Найбільш поширені наступні типи ордерів.

Market Order, MKT (ринковий ордер) – цей ордер виконується за поточною ціною (Current Price, CP), що діє на ринку в момент розміщення заявки. В результаті виконання ордеру відбувається практично одразу. Для пасивного інвестора в середені торговох сесії цього ордера вистачає на усі випадки.

Limit Order, LMT (лімітний ордер) – цим ордером ви вказуєте брокеру максимальну ціну, за якою готові купити, або мінімальну ціну, за якою готові продати вибраний актив. Брокер буде чекати пропозиції за вказаною ціною. Ціна для лімітного наказу на купівлю повинна бути нижче ринкової ціни, а на продаж – вище, інакше ордер буде виконаний за ринковою ціною. Якщо ви купуєте на передринковій сесії тоді ви можете використовувати цей тип ордеру, так як MKT буде не доступний. Також в ІВ при виставленні цього ордеру є можливаість поставити галочку “Алгоритмічна торгівля” та купити актив за кращою ціною, навіть з інших бірж, а не тієї, яку ви обрали при введенні тікеру, комісія залишається тою самою.

Stop Order, STP  (стоп-ордер, стоп-лосс) – такий ордер стає ринковим, як тільки досягнута встановлена вами ціна (стоп-ціна). Найчастіше стоп-ордер застосовується для закриття позиції при досягненні певного рівня збитку. Take Profit (тейк-профіт), навпаки, представляє собою доручення закрити позицію при досягненні рівня прибутку. Пасивний інвестор такими ордерами не користується, вони потрібні для трейдерів.

Stop Limit Order, STP + LMT (стоп-лімітний ордер) – це стоп-ордер з функцією ліміту (обмеження) ціни виконання. У разі якщо ціна досягла стоп-ціни, встановлюється лімітний ордер. При цьому лімітна ціна може як співпадати, так і відрізнятися від стоп-ціни. Цей ордер використовується трейдерами для уникнення ковзання при різких рухах ціни активу.

Trailing Orders – динамічний ордер, який автоматично переміщується за ринковою ціною. Цей ордер не має фіксованої ціни і дозволяє встановлювати накази з плаваючим рівнем ціни. 

 

За способом виконання виділяють наступні типи ордерів:

Day – ордер залишається активним протягом дня, а потім після закриття торгової сесії скасовується.

Immediate or Cancel Order, IOC – ордер виконується відразу або скасовується.

Good till Canceled Order, GTC – ордер діє в системі та на ринку до тих пір, поки не буде виконаний або скасований. Ордер, який не має специфікації GTC, автоматично перетвориться на денний та буде видалений після закінчення торгової сесії (у разі невиконання).

All or None Order, AON – ордер залишається невиконаним до тих пір, поки на ринку не буде доступно необхідна кількість заявок.

Limit on Open Order, LOO – ордер виконується при відкритті ринку лише за вказаною ціною або краще.

Market on Open Order, MOO – ордер виконується за першою ціною при відкритті ринку.

Opening only Order, OPG – ордер виконується в діапазоні перших цін при відкритті ринку і є єдиним типом заявки, який обов’язково повинен бути виконаний.

Market Close Order, MOC – ордер виконується за останньою ціною при закритті ринку. Протягом всього торгового дня біржі накопичують MOC ордери та об’єднують їх у останній угоді торгового дня. За правилами NYSE, MOC ордер не може бути скасований в останні 15 хвилин торгової сесії.

Автор: планер iPlan.ua, Наркевич Семен з допомогою chat GPT

Бонус: Записуйтесь на безкоштовну онлайн – консультацію. Обрати дату та зручний час для зустрічі в моєму календарі онлайн: https://calendar.app.google/ELsm2BvtvKHcXg299