Кредитний рейтинг України 2023

 Кредитні рейтинги надають інвесторам оцінку кредитоспроможності, можуть впливати на процентні ставки за облігаціями та загальну динаміку. Нижчий кредитний рейтинг, що вказує на вищий ризик, вимагає вищої дохідності активів (як плата за ризик) для залучення інвесторів. Тому будь-які зміни кредитних рейтингів можуть спричинити значні зрушення на ринках акцій та облігацій.

 Які оцінки Україна має від найбільших відомих рейтингових агентств в 2023 році:

▪️Standard&Poor’s: негативний прогноз

▪️Moody’s: клас дефолту з малою вірогідністю зростання

▪️Fitch Ratings: клас дефолту з малою вірогідністю зростання

▪️Rating and Investment Information, Inc: перегляд з можливим зниженням

Дані взяті з mof.gov.ua

  Суверенний кредитний рейтинг вказує на рівень ризику інвестиційного середовища країни та використовується інвесторами при пошуку інвестування в певні юрисдикції, а також враховує політичний ризик.

Для українського інвестора це означає що він повинен бачити гарну премію за ризик щоб користуватися активами, прив’язаними до української економіки. Також частка таких активів не повинна становити більше 10% капіталу. Так як ми проживаємо в своїй країні, то можемо не відчувати усіх ризиків та їх рівень, це нормально для ефекту упередження. Але якщо ви інвестор в ОВДП потрібно замислитися над тим, щоб обрати валютні облігації, які номіновані в твердій валюті, прив’язані до сильнішої економіки.

Автор: планер iPlan.ua, Наркевич Семен

Бонус читачам: Записуйтесь на безкоштовну онлайн – консультацію. Обрати дату та зручний час для зустрічі в моєму календарі онлайн: https://calendar.app.google/ELsm2BvtvKHcXg299