Як українцю відкрити брокерський рахунок за кордоном

відкрити брокерський рахунок за кордоном

Як сімейний фінансовий радник, я вирішив порівняти двох основних брокерів, що працюють з фізичними особами з України і відкривають рахунки онлайн. І, власне, успішно відкрив рахунки в обох, тому можу розповісти як українцю відкрити брокерський рахунок за кордоном!

Сподіваюсь, моя суб’єктивна думка допоможе вам обрати найкращий варіант. Також нагадаю, що для здійснення закордонних інвестицій потрібна eлектронна ліцензія НБУ. Власний досвід її отримання я детально описував на Сімейному Бюджеті.

Для кого буде корисною ця стаття

Брокерський рахунок знадобиться вам, якщо:

  • ви плануєте інвестувати (чи вже інвестуєте) в іноземні цінні папери (ETFs, акції, облігації);
  • ви інвестуєте напряму як фізична особа з власного рахунку без офшорних схем та компаній;
  • вас цікавить не трейдинг, а довгострокове інестування;
  • ви платите податки в Україні і хочете інвестувати на 100% легально.

Репутація

Interactive Brokers (IB) – американська компанія, заснована у 1977 році. Міноритарна частина компанії котується на біржі, контрольний пакет – в руках менеджменту та працівників. Останні роки впевнено входить в топ-5 брокерів США за рейтингами Barrons та Nerd Wallet. Гарантія на ваші кошти забезпечується Securities Investor Protection Corporation (SIPC) коштів – $0,5 млн, плюс рахунки додатково застраховані в Lloyd’s of London.

Українцям рахунки відкриває лондонський офіс IB, з ним же оформлюються договори клієнтів. Кошти в доларах відправляються з українського банку на рахунок в Сітібанку (Нью-Йорк).

Exante – компанія, що заснована російськими емігрантами (Олексій Кірієнко та інші) у 2011 році. Має професійну ліцензію на Мальті, авторизована FCA по наданню cross-border фінансових послуг на території Великобританії.

На початку роботи з Exante українці укладають договори з кіпрською компанією і відправляють гроші в ASTROBANK, Кіпр. Мінімальний поріг відкриття рахунку для обох компаній – $10 000. Вимоги до відкриття рахунку схожі (анкета, паспорт, код, адреса).

Відзначу, що в EXANTE процес верифікації акаунту проходить значно швидше. Додаткових питань в рамках KYC (Know Your Customer) до мене не виникало, однак сподіваюсь, що в разі додаткової верифікації ви будете здатні пояснити, як саме заробили гроші і чим займаєтесь.

Інтерфейс

Якщо ви змогли заощадити $10 000 і отримати електронну ліцензію НБУ, то ймовірно зможете розібратися, як в два кліки придбати акції Амазон чи SPY. Операція займає кілька секунд.

Однак погоджусь, що для непрофесійного інвестора вперше потрапити в онлайн інтерфейс брокера – культурний шок. Ось як виглядають інтерфейси Exante та Interactive Brokers:

 

Тут варто згадати, що IB довгий час розвивається з фокусом на професійних трейдерів, тому там є маса можливостей по всім ринкам світу та багато страшних незрозумілих опцій з фьючерсами, які власне непотрібні пересічному buy&hold-інвестору. І хоча Exante теж заявляє про себе як про брокера для професіоналів, особисто для мене інтерфейс Exante значно приємніший в користуванні.

Демо IB та Exante вам в допомогу!

Підтримка

З IB я спілкуюсь англійською, хоча в обох сервісах є російськомовна підтримка.

На жаль, для IB Україна – мікроскопічний ринок, який хтось десь (ймовірно в Ірландії) обслуговує «постольку поскольку». Це позначається на якості клієнтської підтримки.

 

Для Exante ринки пострадянсього простору – ключові, відповідно там реагують на листи протягом одного дня і відповідають по суті. Також там є закріплений за Україною менеджер, з яким можна вирішувати специфічні питання – наприклад, по документам для банків. І навіть офіс в Україні  з‘явився.

Тарифи

В обох компаній – чудові, напрочуд низькі тарифи на операції з  акціями та ETFs (Exchange traded funds)!

Детально тарифи описані сайтах брокерів. Відзначу лише, що транзакція в $10 000 може обходитись в суму в діапазоні від $3 до $30. Також для довгострокових інвесторів, які закинули свої $10 000 раз в рік і не торгують, IB все одно візьме свої $10 на місяць в якості inactivity fee – рахуйте, що це абонплата.

Приклад тарифів для американської біржи NYSE:

Exante: 0.02 USD за 1 акцію (шт).

IB: мінімум $1, максимум – 0,5% від суми. Рахується як штуки * 0.005 дол.

Безпека

Не претендую на експертність по темі, але в IB їх спеціально розроблений мобільний додаток IB key з пін-кодом і підтвердженням входу, а в Exante – двофакторна верифікація за допомогою Google Authenticator. Виглядає надійно.

Плюс гроші брокер відправить по вашій заявці виключно на ваш рахунок в банку.

Додаткові можливості

IB – віддає дані сервісу  Yodlee, відповідно можна інтегрувати з власним сервісом домашньої бухгалтерії. Також можна отримати картку IB Debit Mastercard, і додатково відкрити кредитну лінію під заставу інвестиційних активів

В Exante теж може підключати до брокерського рахунку кредитну картку.

І в IB, і в Exante вже ніби з’явились фьючерси на біткойн. Не те, щоб мені це було потрібно, але, здається, в Exante дуже широкі можливості по криптовалютам.

 

Успіхів вам у довгостроковому інвестуванні! Як сказав Уоррен Баффет: «Людина насолоджуєтеся тінню, адже посадила дерево багато років тому».