Чи правильно забирати зараз депозити?

Нещодавно мені задали запитання, яке  може бути доречним для багатьох.

“Зараз багато людей хочуть забрати свої кошти з депозитів в банках. Чи правильно так робити?”

Насправді на всі питання зі словом “правильно” чи “не правильно” переважно є декілька варіантів відповіді… по всіх фінансових інструментах. І в даному випадку також  нема єдиної відповіді, адже все залежить від ситуації.

Давайте розберемо 3 з них:

1. Кошти на депозиті – це власне резервний фонд (іншими словами подушка безпеки). В особи на теперішній час перестали поступати доходи і для того, щоб почувати себе в комфорті, якраз вони і потрібні. Тому в такій ситуації зняти весь чи частину депозиту – правильно. А не переживати за що жити, маючи депозит.

2. кошти на депозиті – це заощадження (зараз не має значення на що) і доходи в людини продовжують поступати. Ціль зняти кошти, бо “а раптом банк рухне, бо всі говорять про кризу”. Якщо сума коштів менше еквіваленту 200 000 гривен, то не варто забирати їх з банку. Адже відсотки по депозиту, як мінімум покриють інфляційні ризики, а можливо і додадуть невеличкий дохід.

Якщо ж ці кошти будуть вдома – вони знеціняться (ось тут якраз інфляція більше попрацює – зараз припускаємо, що мова йде про гривню) і буде ризик фізичної втрати.

Якщо ж сума більша, ніж еквівалент 200 000 гривень – варто розділити ці кошти і розмістити принаймі в 2, а краще 3 банки.

3. Є побоювання, що буде рости долар – потрібно швидко купити, щоб себе вберегти. Тому знімаються всі гривневі кошти.
В першу чергу потрібно зрозуміти для яких цілей лежать кошти і коли вони будуть потрібні. Якщо мова йде про 2-3 місяці – ви ризикуєте втратити на валютнообмінних операціях не вгадавши із днем купівлі і днем продажу. І краще покласти на 3 місяці ще на депозит. Звісно дотримуючись порад щодо суми, про які писала в п. 2

Якщо сума більше еквіваленту 2000 доларів – є зміст частину перевести в долари, але знову ж таки тільки частину.

Якщо ціль – прив´язано до валюти – вартість цілі визначається в валюті, і ціль довготривала – ще рік потрібно відкладати кошти – тоді так, є зміст перевести кошти в валюту. При цьому краще це робити поступово. Адже за останні 2 тижні курс долара до гривні, до прикладу як виріс так і знову впав.

Що  100% правильно робити – зберігати спокій і  не  впадати в паніку. А додатково для власного заспокоєння можна звернутись за консультацією до свого фінансового планера. Якщо у вас його немає – запрошуємо в  Iplan.ua