Як купити валюту дешевше ніж на готівковому ринку.

Скоріше за все ви вже чули, що НБУ дозволив комерційним банкам продавати безготівкову валюту за умови відкриття 3х місячного депозиту на суму 50000 грн в еквіваленті на одну особу в одному банку.
З системно важливих банків цю послугу впровадили:

  1. А-Банк
  2. Альфа – банк
  3. Кредобанк
  4. ОТП банк
  5. Південний
  6. Таскомбанк
  7. Укргазбанк
  8. Укрексімбанк
  9. Універсал банк через додаток Моно

Розглянемо тільки банки, в яких можна оформити такий депозит онлайн. Інформацію по іншим банкам можна дізнатися у свого фінансового радника в iPlan.ua.

В А-банку купівля валюти здійснюється за картковим курсом. Курс можна дізнатися на сайті банку в розділі Курс валют – Для карток. На 19.08. курс доллара -37,59грн, євро – 38,17грн. Ставка за депозитом 0,1% для долара і євро. Депозит можна оформити через додаток А-банку.

В банку Південний для купівлі безготівкової валюти також використовують картковий курс. Депозит можна відкрити в новому мобільному додатку банку – Pivdenny Online. Актуальний курс валют є в додатку.  На 19.08 курс становив 37,40 гривень за долар та 37,9 гривень за євро. Ставка за депозитом в доларах 0,5%, в євро – 0,01%

В Укргазбанку курс валют формується наступним чином. Курс НБУ +1%. Є додаткова комісія 0,5% від суми депозиту, але не менше 100грн. Відсоткова ставка за депозитом в доларах 0,5%, в євро 0,01%. З урахуванням комісій курс долару складає 37,12грн за долар, курс євро – 37,78грн за євро. Курс долару скоріше за все в Укргазбанку буде стабільний деякий час, бо формується від курсу НБУ, а зараз курс НБУ фіксований. Щодо євро, то в цьому випадку курс буде змінюватися, бо курс євро встановлюється, як крос-курс євро до долару. Депозит можна відкрити в додатку Укргазбанку – Екобанк Онлайн.

Монобанк використовує для такого депозиту картковий курс. На 19.08. курс становив 37,50 грн за доллар та 37,90 грн за євро. Відсоткова ставка однакова для депозиту в доларах та євро – 0,1%річних.

Отже, найвигідніші умови пропонує Укргазбанк. До того ж Укргазбанк є державним банком, що додає йому ще більше привабливості у такі смутні часи. Можливість купувати безготівкову валюту обіцяють впровадити і інші системно важливі банки. Чекаємо анонсів та користуємось нагодою захистити гривню від девальвації. 

P.S. Поки писала статтю, НБУ знову вніс зміни до постанови №18. В змінах написано, що курс для таких депозитів формується за умовами банку. Раніше для безготівкових розрахунків курс був обмежений і дорівнював курс НБУ +1%.

За рахунок комісій по такому депозити банки обходили це правило. Тому скоріше за все наступного тижня не буде особливих змін по курсам цих банків, але можуть змінитись умови. Наприклад, банки приберуть комісії і просто збільшать курс. Поки банки адаптуються до нових змін у вас є ще декілька днів, купити валюту за старими умовами.😉

Фінансова радниця в iPlan.ua
Інна Броднікова

Instagram https://www.instagram.com/finance4ua/

Telegram https://t.me/finance4ua