Зразок заповіту. Не Шевченко) Це вакцина від хвороби родини в складний час.

Зразок заповіту ви знайдете в кінці статті, перш прочитайте її будь ласка)

Минулого року протягом короткого проміжку часу я втратив двох близьких 30+ річних друзів. Нещасні випадки.

Після того задумався, що правильно залишити заповіт, і все чітко розписати для рідних, дружини та сина. Ми однак знаємо як в житті буває щодо важливих нетермінових справ – подумав, і нічого не зробив!

Благо в моєму житті є клієнти iPlan та Facebook група українських інвесторів. Після того як багато з них вивели кошти на Interactive Brokers та проінвестували, почали надходити питання по типу “Много моих знакомых также хотят начать инвестировать за рубеж. Основное препятствие: а вдруг что-нибудь случится, как мы сможем передать своим детям эти инвестиции.

Огромная просьба: напишите пост о вариантах наследования инвестиционного капитала в IB.  Как Вы решили этот вопрос? Для многих этот вопрос актуален. Заранее спасибо.”

Я почав із запиту в IB щодо спадщини. Після відповіді і кількох уточнюючих питань стало зрозуміло, що основне – це нотаріально засвідчений Заповіт.

Dear Mr. Ostapiv,

Thanks for your message.

Upon receiving notice that an account holder has died we start an Estate case.

We will ask for some documents: death certificate, copy of the heir/executor ID and a certificate of inheritance: e.g Will, court document… proving who will inherit the Estate.

The Notarized Ukraine Will will be sufficient, but we need to be sure that it is the last Will (normally the Notaries have access to Registers of Wills).

Further we will ask the heir(s)/executor to complete two internal forms.

Please let me know if you have questions.

Далі мені здавалося справа техніки. Скачати з Ліги зразок заповіту, вставити свої реквізити та піти до нотаріуса сусіда в Ірпіні його завірити. Не тут то було! Нотаріус ввічливо послав мене без пояснень, сказав що таке посвідчувати не буде.

Я подумав, ага зразок заповіту поганий, проконсультуюся з друзями з юридичної фірми KDK partners. Шаблон було змінено більш як на 50%, крім того я дізнався що батькам можна лишати певну суму, але не можна писати – залишаю цю суму для батьків якщо вони живі дружині, але покладаю на неї обов’язок платити ХХХХ грн щомісяця, поки вони живі. І ще кілька таких нюансів, які привели Заповіт у відповідність до правил спадщини і цивільного кодексу.   

Лайфхак: для  специфічних бажань достатньо просто написати що це побажання, а не обов’язок.  Оскільки цю статтю і друзі прочитають, то на всяк випадок озвучу специфічне бажання як воно написано в Заповіті  “При цьому прошу мою дружину виконати мої останні бажання: – попросити друзів та родичів не купувати квіти на похорон, а їх вартість пожертвувати на один із проектів розвитку освіти в Україні, наприклад Gofunded від Про.Світ.”. Ноу коментс, сподіваюсь все зрозуміло.

Далі здавалося б іди і завіряй. Ага, не тут то було!!  Друга знайома нотаріус теж послала. Після тижневої переписки я отримав таку відповідь “Знайти нотаріуса, щоб посвідчити такий заповіт завжди можливо, а ось виконати такий заповіт Вам на сьогоднішній день ніхто з нотаріусів не зможе”.

Ти ба. Я подумав що нотаріуси в Україні це як трастові управляючі,  мають чітко проконтролювати виконання Заповіту. Паралельно отримавши ще одну відмову, я знову повернувся до KDK partners.

І уявіть, яким було моє здивування, коли виявилось що нотаріуси в Україні таки не трасти, просто вони лінуються/бояться вивчити нове.  В даному випадку інвестиційні активи на рахунку іноземного брокера. Юристи порекомендували перевіреного нотаріуса, який готовий розібратися з новими, потрібними клієнтам задачами. Не реклама, а похвала: Дурбій Андрій Володимирович, Київ, вул. Сагайдачного Петра 25, оф. 1.

Далі ви звичайно чекаєте на завершення історії із Заповітом, однак була ще одна ітерація переговорів. Я захотів прописати так, що якщо з’являться нові діти 😉 то непотрібно буде бігти кожного разу і перепідписувати Заповіт. Ну і платити 1000-2000 в Києві в залежності від складності справи! Не те щоб планується десяток дітей, але ж якщо зараз можна потурбуватися про свій час та гроші в майбутньому, то чому цього не зробити 😉

 

Євген Дружін партнер юридичної фірми KDK partners

Заповіт безумовно вносить чіткість і ясність в питаннях спадкування. Особа самостійно може визначити своїх спадкоємців незалежно від наявності з ними сімейних, родинних відносин. Це дуже актуально, якщо пара живе без шлюбу. В таких випадках друга половинка законодавством не захищена і є спадкоємцем лише четвертої черги. В таких ситуаціях, якщо немає заповіту, спадщину може отримати тітка, з якою спадкоємець міг навіть не бути знайомий.

Заповідач може зробити у заповіті заповідальний відказ (встановити на користь осіб, які входять, а також тих, які не входять до числа спадкоємців за законом зобов’язання майнового характеру, яке виконується спадкоємцем за заповітом за рахунок спадщини). Так само можна зобов’язати спадкоємців до вчинення певних дій немайнового характеру, зокрема, щодо розпорядження особистими паперами, визначення місця і форми здійснення ритуалу поховання, дій, спрямованих на досягнення суспільно корисної мети.

Також можна обумовити виникнення права спадкування наявністю певної умови (наявність інших спадкоємців, проживання у певному місці, народження дитини, здобуття освіти тощо).

Таким чином, у заповіті можна передбачити багато нюансів. Тому не потрібно шукати текст заповіту в Інтернеті)). Це важливий юридичний документ, який має надзвичайне значення для Ваших близьких. Отже для підготовки заповіту краще звернутися до юристів, які допоможуть Вам підготувати зразок заповіту із врахуванням усіх Ваших побажань.

Далі врешті хепі енд із нотаріально завіреним документом!

 

ось зразок Заповіту який вам точно зекономить більше часу ніж ви читали цю статтю

Icon pack by Icons8


Ми с Славою тим часом розбираємося з бажанням американських податківців відкусити частину спадщини (estate tax) та позицією брокера щодо цього. Нову статтю буде опубліковано на телеграм каналі
Все про податки фізичних осіб

Любомир Остапів, засновник соціального проекту Сімейний Бюджет, партнер iPlan.ua