Перший мільйон найважчий. Квартал 4

Перший Мільйон Найважчий кв4

Перший мільйон – ось і закінчився перший рік. Глянемо що я писав трохи більше року тому.

Для того щоб стати мільйонером, у 2014 я маю досягнути таких цілей
1. Збільшити на кінець року чисті активи до 100 тис грн. (30 632 грн. на 01.01.2014)
Завдяки шаленому росту долара мої доходи в грн. більш ніж подвоїлись, адже зп у ІТшніків прив’язана до долара. Чисті активи на кінець року склали 342 тис грн.., в гривні це в три рази більше ніж планувалося!!! Але якщо дивитися в твердій валюті, то активи на 25% більше від цілі.

Все одно успішний у фінансовому плану рік. Ціни в України на українські товари і послуги не ростуть з таким же темпом як долар, тому мої реальні доходи все таки збільшилось. Наприклад оренда квартири зафіксована в грн!

2. Вести скромний спосіб життя і не витрачати зайвого

Поки що вдається без проблем. Лакшері речі мене ніколи не цікавили, досі їзжу на метро і час від часу беру на обід лоточки з дому. Гігантська економія вийшла за рахунок подорожей…

3. Обмежити бюджет на Подорожі сумою 30 000 грн на рік

За кордон особливо не поїздиш з таким бюджетом, та й не до відпочинку було.Львів та Буковель,  така собі Європа в Україні, добре що туди на кілька днів вибрались.

4. Обмежити бюджет на Благодійність сумою 20 000 грн на рік
Вийшло більше. Хоча зважаючи на Майдан та війну можливо мало б бути значно більше. Але я памятав про перший мільйон і фінансові цілі.

5. Інвестувати час і гроші у створення власної інтелектуальної власності
Спроби займатися власною справою закінчились один раз на рівні прототипу і кілька разів на рівні ідеї. Проте знайшов класну компанію з якою хочеться працювати, і тепер в мене одночасно 2 роботи. Сильно виріс професійний рівень як фінансиста для ІТ компаній і стартапів, це мабуть головна інтелектуална цінність цього року.

 

Цілі на 3 квартал 2014 року
• зробити переклад своєї книги з англійської і підготувати до видання в Україні

Цілі на 4 квартал 2014 року
• щомісячні заощадження мінімум 25 000 грн
• лазерна корекція зору та зуби – бюджет 22 000 грн

Знову ж таки завдяки долару вдалося збільшити заощадження. А от часу на книгу і операції не вистачило, хоч гроші на лікування я зібрав.
Думаючи про фінансовий 2015 рік мене найбільше хвилює як вже наявні гроші працювати на мене. Інвестуючи в 2014 в гривнені акції і депозити пасивних доходів я отримав обмаль доходу, і зараз мій основний фокус на правильних інвестиціях. Думав і вивчав варіанти доларових інструментів за кордоном, але все ж таки не вірю в подальшу девальвацію гривні і економічну руїну. В Україні інвестиційні активи дешеві, ризики і дохідність величезні, тому я як агресивний інвестор з вірою в майбутнє цієї країни обираю і на 2015 стартегію інвестицій суто в українські активи.

Цілі на 2015 вийшли такі:
1. Збільшити чисті активи в 2 рази (до 700 тис грн.)
2. Не менш як половина росту активів має прийти за рахунок пасивних доходів
3. Поїхати в США на FinConMedia у вересні
4. Знайти час і сили на переклад книги про сімейні фінанси
5. Частину власного часу присвячувати реалізації ідеї онлайн платформи для кредитування малого і середнього бізнесу в Україну
6. Моніторити ринок нерухомості, в кінці року вийти на план придбання власного житла. (Вже є фаворити – Сонячна Брама і Садок Вишневий).
7. Писати на цей блог хоча б раз на місяць 🙂