#УМи 5 питань до Mark Haefele Chief Investment Officer, UBS травень 2020

UBS

1. Які політичні ризики є на горизонті?

Пандемії збільшують недовіру до сторонніх людей та груп меншин. Політична суперечка між США та Китаєм щодо причини та поширення пандемії є наочним прикладом повторення цієї тенденції. Одним із проявів, ймовірно, є посилений протекціонізм.

Рух до посилення протекціонізму може означати поновлення уваги урядів на розвитку або підтримці національних чемпіонів через субсидії або тарифи на закордонний імпорт. Особливо це стосується компаній, які займаються товарами, які вважаються критичними для здоров’я населення, національної безпеки чи процвітання країни.

Вірусна криза, особливо в умовах поновлення напруженості між США та Китаєм, також підкреслює необхідність надійних ланцюгів поставок і може сприяти досягненню балансу на користь місцевого виробництва, а не світового виробництва.

Ми очікуємо, що ця тенденція створить можливості в автоматизації та робототехніці, оскільки компанії багатих країн інвестують у місцеві ланцюги поставок.

2. Чи існує загроза другої хвилі вірусних інфекцій?

Індекси акцій зараз показують результат між нашими базовим та оптимістичним сценаріями. В обох сценаріях ми очікуємо, що наступні тижні буде зменшуватися карантин.

Але в нашому базовому сценарії деякі обмеження, можливо, потрібно буде періодично скасовувати до кінця 2020 року для боротьби з оновленими спайками інфекцій COVID-19, і ми бачимо стійке повернення до економічної нормальності лише до кінця грудня.

Наприклад, Німеччина та Іспанія попередили, що обмеження будуть введені знову, якщо нові випадки ще більше збільшаться. У нашому оптимістичному сценарії деякі поєднання цифрового відстеження та лікування полегшують майбутні спалахи, що означає припинення карантину до кінця червня і не потрібно його повторно застосовувати.

Існує значна невизначеність щодо того, чи побачимо ми другу хвилю.

У такому середовищі ми бачимо більше можливостей в облігаціях, що, як правило, ближче до ціноутворення в нашому песимістичному сценарії, ніж акції, де, мабуть, менше похибки для помилок.

3. Як вплине на поведінку споживачів COVID-19?

У найближчій перспективі урядові заходи карантину дають придушення споживання. Ефективність політики щодо зменшення негайного впливу пандемії на зайнятість буде важливою. Чим більше робітників, а не звільнених, тим більше шансів на збільшення зростання споживання.

Є деякі обнадійливі початкові ознаки. Близько 30 мільйонів робітників у найбільших п’яти європейських економіках зараз працюють за урядовими програмами, що збільшує шанси на те, що вони швидко повернуться до роботи після завершення роботи.

Але також слід враховувати довгостроковий вплив COVID-19 на постійну зміну поведінки споживачів. Коли криза закінчиться, споживачі, змушені робити покупки в Інтернеті під час закриття, можуть не повністю повернутися до використання фізичних магазинів, що сприяє компаніям електронній комерції та fintech.

Однією з найпотужніших тенденцій протягом останніх десятиліть була економіка спільного використання. Залишається незрозумілим, наскільки швидко споживачі та регулятори повернуть впевненість у безпеці економіки спільного використання.

4. Який прогноз щодо технологічних компаній?

Протягом 6-12 місяців, ми наразі не рекомендуємо американський технологічний сектор на основі завищених оцінок і занепокоєння тим, що ринок не в повній мірі оцінює ймовірне враження витрат підприємств на ІТ внаслідок пандемії.

Але наш погляд на акції має бути вибірковим, враховуючи значний ріст в більш широких фондових індексах після березневих мінімумів. Ми очікуємо, що тенденція до цифрової трансформації буде прискорена пандемією, і вибрані галузі технологій, ймовірно, будуть серед бенефіціарів більш цифрового світу.

Ми вже згадували електронну комерцію, fintech, автоматизацію та робототехніку, як серед секторів технологій, які, ймовірно, виграють від зміни споживчої поведінки та збільшення локалізації. Можливо, виграють і руйнівники технологій, і пов’язані з цифровою трансформацією, включаючи компанії, що зазнають тенденцій, таких як хмара, 5G, великі дані та штучний інтелект (AI).

5. Чи повинні інвестори турбуватися з приводу боргової кризи в США?

На наш погляд, комбінація зменшення податків та збільшення витрат вже поставила державні фінанси США на нестійкий шлях ще до того, як вдарила пандемія COVID-19.

Глибокий економічний спад, спричинений пандемією, та величезні фінансові пакети, прийняті для підтримки економіки, різко погіршили прогноз. Ми очікуємо, що дефіцит бюджету федерального уряду перевищить 20% ВВП цього року, рівень, який раніше був немислимий за відсутності війни. Хоча ми не в таборі “дефіцит не має значення”, на наш погляд боргова криза залишається малоймовірною. Під “кризою” ми маємо на увазі ситуацію, коли ринки не бажають купувати нещодавно випущені казначейства за розумною процентною ставкою.

Однак майбутні податкові подорожі виглядають неминучими. Федеральний резерв може допомогти, підтримуючи вільну монетарну політику протягом тривалого часу, і ми також очікуємо помірно більш високу інфляцію, що допоможе зменшити відношення номінального боргу до ВВП.

Це означає, що інвесторам необхідно розглянути альтернативні диверсифікатори портфеля до грошових коштів та облігацій. Ми також очікуємо, що фінансове планування має більше значення для управління ризиком підвищення податків, і бачимо більшу роль активів, які можуть допомогти захистити капітал інфляції.

Оригінал статті англійською

Стаття “Індексні фонди. речі що змінили світ” на Сімейному Бюджеті