Куди вкласти гроші у 2022 році

Найтиповіша помилка новачків, що хочуть вкласти кошти і примножити свій капітал –неправильний вибір інвестиційних інструментів.

Кейс клієнта iPlan, фінансовою ціллю якого є фінансова свобода через 20 р.

До нас він прийшов із своїм портфелем: гривневі ОВДП до 2025 р, корпоративні бонди до 2024 р. теж у грн, та трохи біткоїна.

Жоден з цих інструментів не підходить для цілі фінансова свобода.

Валюта

Ніхто не може передбачити курсу гривні через 20 р., відповідно, накопичувати потрібно у твердій валюті, напр, у доларах.

Алокація

На жаль, ми живемо у ризиковій країні і небезпечно інвестувати на довгий термін лише в активи в Україні. Активи повинні бути максимально диверсифікованими по країнах та секторах.

Надійність інструментів

Біткоїн – це надзвичайно волатильний і непередбачуваний інструмент. А ризикувати своєю фінсвободою не варто. Слід обирати інструменти надійні і прогнозовані.

Золоте правило інвестування

Вибір інструментів для накопичення у першу чергу залежить від фінансової цілі: ВАЛЮТИ та ТЕРМІНУ її реалізації.

І друге, ОСНОВНЕ ПРАВИЛО: накопичуйте у тій валюті, у якій буде реалізовуватись фінансова ціль.

Якщо це резервний фонд, зберігайте його у 2-3 валютах (гривня, долар, євро) та обирайте лише ліквідні консервативні інструменти, такі як банківський депозит із можливістю часткового зняття та поповнення або «драбинка» із ОВДП з різними термінами погашення.

Для короткотермінових цілей терміном до 3-х років (квартира, авто) підійдуть державні облігації – ОВДП у гривнях чи валюті. У гривнях їх вигідніше придбати через інвестиційні компанії (ICU, Фрідом Фінанс), у валюті – через банки (Приватбанк, Укрсиббанк).

Якщо горизонт від 3-х до 10-ти років, окрім ОВДП можна розглянути більш ризикові інструменти, такі як корпоративні облігації (із дохідністю 16-24% у гривнях) або євробонди України у доларах чи євро (із дохідністю 4-6% у валюті).

Проте, пам’ятайте про диверсифікацію, – на один ризиковий інструмент не раджу виділяти більше 10% від свого капіталу.

А що підійде моєму клієнту для цілі фінансова свобода?

Активи фондового ринку: акції та облігації світових компаній.

У світовий фондовий ринок можна інвестувати лише у випадку, якщо горизонт досягнення вашої фінансової цілі не менший, ніж 10 років. Обирайте ETF-фонди, які включають акції чи облігації одразу великої кількості компаній із різних країн та секторів. Таким чином знижується ризик і зростає дохідність завдяки диверсифікації.

 

Оксана Балабан
Фінансова радниця iPlan.ua
Авторка блогу pro.finance та Про фінанси простими словами