ОВДП для продвинутих: порівняння тарифів

ОВДП

Після того як Універ здер 200 грн комісії на виплаті відсотків в 2822 гривні, я зрозумів що потрібно з тарифами розібратися детальніше. Дана стаття буде корисною тим, хто хоче більш прискіпливо підійти до вибору брокера по ОВДП, адже про основи та чому гривневі облігації вигідніше за депозити вже йшлося на Сімейному Бюджеті.

Припустимо покупку на 100 000 гривень у березні 2018 року. Погашення ОВДП  через рік, якраз перед президентськими виборами які може виграти Юлія Тимошенко 😉  Відповідно дві піврічні виплати відсотків, 15% річних.

В мене є рахунки в Універі та Драгоні, серед клієнтів iPlan більш популярні ICU, відповідно беру цю трійку. А також додаю для порівняння такі прогресивні банки як Приват та ОТП, бо деякі клієнти не хочуть йти до броекра і підписувати додаткові документи, купуючи напряму через банк.

Порівняння справа невдячна, адже в кожної організації свої правила презентації комісійних. Ніби куски програмного коду поставили на сайт, без візуальної презентації інтерфейсу. Тим не менш після аналізу тарифів на ОВДП вдалося отримати наступні результати:


Як бачимо ви сподіваєтесь заробити за рік 15 000 гривень на відсотках. З вас утримують військовий збір (1.5% * 15000) та комісії 1000-1500 грн, і в результаті ваша ефективна дохідність буде 13.3%-13.8% на 100 000 грн.  Це мінімум, адже самі облігації часто можна придбати можете нижче номіналу (наприклад номінал 1000, а ціна 980), і заробити ще 1-2% дохідності. Оскільки деякі комісії фіксовані незалежно від суми, то на сумі 1 млн.грн відносна комісія падає.

І так, я зрозумів свою помилку з Універом. Не варто купувати сумами по 30 000 гривень, адже найбільші втрати йдуть саме на виплаті відсотків двічі на рік.

Зауважу що часто фактор хорошого сервісу та прозорості онлайн статистики  є більш вагомим за тарифи. Коли на семінарах мене запитують на семінарах з якої суми варто починати, економічно обгрунтована по комісіям відповідь “100 000 гривень” – а чому вона стандартна? . Тепер відомо, до кого її вигідніше нести та якими мінімальними лотами краще купуват ОВДП.  

Павло Мороз, Адвокат, правник, екс-заступник Міністра юстиції

Нещодавно на своїй сторінці у Фейсбуці я написав пост про інвестування українців та іноземців у облігації внутрішньої держпозики (ОВДП). Виклав актуальну статистику та написав про те, чому це реально вигідно саме зараз. В коментарях посипались сумніви з цього приводу, адже багато хто вважає, що ОВДП – це чергова піраміда та шахрайство. Сьогодні хочу об’єктивно розглянути питання прибутковості таких інвестицій.

Цифри

За 2017 рік вкладення фізосіб-інвесторівв ОВДП виросли в рази – з 104 млн грн до 2,4 млрд грн. Та окрім українців натакий вид інвестування все більше уваги звертають нерезиденти, які вклали в ОВДП вже 14,3 млрд грн. Суми пристойні, чи не так?

Факти

Якщо судити за цифровими показниками, то в Україні все добре – гривня стабільна, зарплати ростуть. Правда інфляція і процентні ставки залишаються кризово високими. А валютні резерви НБУ стабільні 8 місяців. Звідки гроші? Від інвестування нерезидентів в ОВДП. Але ці гроші йдуть на виплату валютних боргів. Тобто без кредитів МВФ Україні не вдається нарощувати валютні резерви.

Чому ж такі високі показники за прибутковістю ОВДП, бо ілюзія стабільності досягається за рахунок підвищення облікової ставки НБУ, що змушує Мінфін також піднімати прибутковість ОВДП і перерозподіляє ресурси банків з кредитування бізнесу на кредитування держави.

Відповідно нерезиденти розуміють, що сьогодні найоптимальніший час для інвестування у ОВДП, та найскоріший їх продаж. Бо майже третина куплених на початку року ОВДП, показники яких я показував вище – вже продані, і інвестори навіть не чекали літа.

На цьому моменті всім мало би стати цікаво, як же придбати ОВДП та отримати свій прибуток. Тож ось вам покрокова інструкція.

Для початку зазначу, що фізособи купувати держбонди (це ті самі ОВДП) самостійно не можуть, тому спершу потрібно знайти представника, який купить для вас облігації. Купувати ОВДПможна на первинному чи вторинному ринку.

Для тих, хто обрав первинний ринок, є 11 банків. Вони можуть купити вам держоблігації на підставі клієнтської заявки. Однак, як правило, вони працюють з великими лотами від 1 млн грн. Тому купувати зручніше на вторинному ринку.

На вторинному ринку держоблігації купуються у торговців цінними паперами або на біржі. Для цього потрібно відкрити рахунок в цінних паперах в банку або депозитарній установі. В середньому така послуга коштує до 1000 грн + плата за зберігання цінних паперів. Але для цього потрібна ідентифікація та офіційне підтвердження доходів. Додатково банк візьме комісію за перерахування коштів – 1% від суми, але не більше 2000 грн.

Далі ви підписуєте брокерський договір з торговцем цінними паперами. Він відкриє кліринговий субрахунок і реєструє на одній із бірж. Його послуги коштують від 100 до 500 грнза одну операцію.

З цим розібрались, але які ж облігації купувати?

Гривневі держоблігації популярні серед іноземних інвесторів – нерезидентів, які крім заробітку на прибутковості, заробляють ще й на подвійнійконвертації валют. Наприклад, купують в період девальвації гривні, а продадуть, коли нацвалюта зміцниться по відношенню до долара.

Щоб купити держоблігації, іноземцям потрібна гривня, яку вони можуть отримати, завівши валюту в країну. Для цього необхідні представники і юридичне супроводження, яке можуть надати лише професіонали.

Валютні ОВДП користуються попитом переважно у фізосіб, які тримають свої заощадження в інвалюті.

При виплаті відсотків за валютними паперамита їх погашенні, ви отримаєте інвалюту. Гривневі індексні ОВДП дуже рідко випускаються. За ними ставка – 7% річних. Їхня особливість – в прив’язці погашення до курсових змін.

Ціна питання?

Якщо порахувати всі витрати на переказгрошей, брокерські послуги, тарифи зберігачайціну самих облігацій (від 500 тис. грн), то загалом виходить близько 18 тис. доларів. Сума виходить ніби і немала, протедля іноземних інвесторів – це невеликі гроші.До того ж ці інвестиції швидко окупаються. Прибутковість річних гривневих ОВДП – 17 %, а валютних ОВДП – 5,3 %.

Чому варто купувати?

Окрім високої прибутковості, повернення таких інвестицій гарантовано державою, а з доходу від ОВДП потрібно сплатити тільки військовий збір. До того ж,за прогнозами НБУ, інфляція протягом наступних трьох років повинна знизитися до 5 %, що вплине і на ставки по депозитах. Купивши зараз 3-річні ОВДП з доходністю 16 % річних, ви фіксуєте високу прибутковість на перспективу.

Але не слід забувати про консультування у спеціалістів, бо складність інвестування, незнання юридичних нюансів, а також фінансова безграмотність можуть зіграти проти вас, і замість прибутку ви лише втратите кошти, а потім будете нарікати, що це піраміди і шахрайства! обліг