Як Вести Домашній Бюджет

Як вести домашній бюджет

2016: Нова стаття “Сімейний бюджет на місяць шаблон та таблиця” 

2014:

Як сказав гуру персональних фінасів Девід Ремсі (Dave Ramsey) – “Ви маєте навчитись управляти власними грошима, або їх нестача буде до кінця життя управляти вами”

Ця стаття буде корисною для тих, хто хоче або тільки почав вести домашній бюджет Для мене це вже років пять така ж невід’ємна буденна частина життя як поїсти чи почистити зуби.

Починав я в Екселі, потім були важковагові західні сервіси, 2 нормальних українських, врешті в 2011 я прийшов до Homemoney, бо в них була зручні веб і мобільна версії. Зараз я впевнений:  Homemoney – це найкращий варіант для домашніх фінансів українців.

Є три рівні ведення домашнього бюджету. Умовно назвемо їх так:

ЛАЙТ – ви записуєте тільки Витрати

СТАНДАРТ – записуєте і Доходи і Витрати

ЕКСПЕРТ – записуєте Доходи, Витрати і ведете всі Баланси по рахункам

Починати звісно ж рекомендую з ЛАЙТ.

Все що вам потрібно для початку це Homemoney , один умовний рахунок  і категорії ваших витрат.  Ось приклад як побудовані мої категорії (01.01.2014):

Мої категорії витрат в домашньому бюджеті

Цифри 1. та 2. не означають пріоритетність чи вагу. Просто всі готівкові витрати я пишу через мобільний Homemoney app, от я і пронумерував щоб найбільш популярні  випадали першими.

Інвестиційні – це витрати на експерименти з власними бізнес ідеями.

Самоосвіта – все що пов’язано з навчанням і духовним розвитком.

Зрозуміло, що категорії витрат ви підлаштовуєте під себе, моя єдина порада – робіть основних категорій якомога менше.

СТАНДАРТ

Сподіваюсь, ви вмієте заощаджувати, тобто крім зарплати у вас є і інші доходи.  Категорії доходів зробити вкрай просто, мої наприклад виглядають так

Категорії доходів

Сумлінні записи витрат і доходів дозволяють вам щомісячно продивлятися Персональний Фінансовий Результат, який закриває 80% питань «куди йдуть гроші» і «скільки я заробляю». Ось так наприклад виглядає мій за 1 квартал 2014 року:

Фін результат 1

Фін результат 2

ЕКСПЕРТ

Ви заводити в систему не один умовний рахунок, а всі ваші банківські рахунки, картки, інвестиційні рахунки,  рахунок «готівка» і т.д. Тепер крім доходів і витрат  доведеться ще й писати так звані внутрішні перекази, наприклад ви зняли 1000 грн в банкоматі:

Внутрішній переказ

По суті ви стаєте справжнім домашнім бухгалтером, і освоюєте великий секрет італійського монаха, який заснував бухгалтерський облік. Секрет полягає у «правилі подвійного запису» або по сучасному «дебет-кредит».

Рівень ЕКСПЕРТ це звичайно для продвинутих фінансових гурманів, тим не менш він дає перевагу бачити всі свої активи і пасиви. Крім фінансового результату у вас з’являється ще й Персональний ФІНАНСОВИЙ БАЛАНС на будь яку дату. [quote_box_right]Власне саме цей звіт вам відповість на питання «який мій достаток»[/quote_box_right]

Чисті Активи

Є ще рівень Мільйонер – ваші фінанси за вас веде інвестиційний консультант.  Відкрийте рейтинг мільйонерів, якщо ви не знайшли себе в списку, то саме час задуматись про ведення домашнього бюджету!