Прогноз курсу долара на 2014 або що буде, якщо війни не буде.

прогноз курсу долара на 2014

— У вас є фінансові проблеми?
— Ні, у мене й фінансів немає.

Якщо це не про вас, то вам буде цікаво прочитати далі.

В воєнний час будь який економічно виважений прогноз курсу долара може потрапити під путлєровські танки. Та хочеться вірити що Україна переживе чергове це складне випробування на шляху до процвітаючого суспільства.

[quote_box_center]Тому – прогноз курсу долара, якщо війни не буде:[/quote_box_center]

Мене, як фінансиста в ІТ,  часто запитували прогноз курсу долара в 2014. По правді «знал бы прикуп, жил  бы в Сочи». Та не боюсь ділитися своїми думками у стилі «робіть як знаєте, а я роблю ось так».

Ось наприклад  написав на компанію на початку лютого, коли курс долара ще був в районі 9:

  • – сьогодні Нацбанк підняв офіційний курс з 7.99 до 8.7. Це індикатор того, що до 8.2 повернення не очікується
  • – завбачливі громадяни що прогнозували девальвацію вже давно сидять в доларі
  • – просто громадяни, які біжать обмінки коли піднімається паніка як правило втрачають найбільше (“развєлі как котят”).

 Я тримаю свої депозити в гривні з наступних міркувань:

  • – депозитна ставка по гривні на 8-10% більша ніж по долару
  • – я не втрачаю кошти на конвертації грн-долар 
  • – гривня різко  девальвує раз на кілька років. Якщо девальвація помірна (10-20%) то виходить вигідніше в грн тримати кошти, коли не здатен чітко передбачити момент девальвації. 

Ну, як виявилося, ті хто побігли і купили по 9.5 таки встигли. А тепер УВАГА !!! при новій політиці НБУ «курс долара в 2014 буде 14 чи 10 ??? » це некоректне питання.

В минулому часи, коли влада тупо і вперто тримала курс, бо «стабільність». Що це означає ? Турбулентні часи  і ринкові фактори формування курсу долара.

Важливо розуміти глобальний напрямок руху в середньостроковій перспективі 1-2 роки. Давайте подивимось на фактори.

 

що впливає на курс долара

А ось що кажуть провідні експерти на травень і літо 2014 року (взято з сайт banker.ua) курс долара banker ua

Я з експертів найбільше слухаю Олену Білан з Драгон Капітал (ТОП 3 аналітиків в Україні). Ось її остання цитата від 15 квітня “

Стабільна економіка – це не обов´язково стабільний валютний курс. На її думку, валютна криза не пов´язана зі зміною уряду. «Вона трапилася б, навіть якщо уряд не був би змінений. Експерти очікували проблеми на валютному ринку після виборів президента, якби вони відбулися в 2015 році», – сказала Бєлан.

«У нинішнього уряду є помилки, але й ситуація зараз в Україні найскладніша з часів здобуття незалежності через те, що переплітаються економічні і геополітичні фактори», – заявила експерт.

У той же час, за її словами, валютний курс не зріс настільки сильно, як в 2008 році. Тоді він підвищився з 5 до 10 гривень, а зараз – з 8 до 13 грн.

«Основна причина зниження валютного курсу – зняття депозитів, особливо в східних областях України. Люди активно купують валюту, і це створює тиск на курс»

 ВИСНОВКИ

    • Оновлена країна:  Курс буде змінюватися в залежності від ринкового попиту і пропозиції. (і можливо таргету по інфляції НБУ, але з чим їсти той таргет по інфляції поки неясно).
    • Люди у яких багато заощаджень знають слово Диверсифікація. Тобто є портфель з долара, євро і гривні який балансується в залежності від ваших потреб і рекомендацій тих хто шарить.
    • Просте правило – якщо ви не дуже слідкуєте за макроекономікою і хочете спати спокійно, відкладаючи гроші на депозиті – долар або євро вам більше підходять. Тільки не тримайте гроші вдома якби ви там чогось там не боялися !!!
    • Як я роблю ? В мене заощаджень поки небагато (див блог Перший мільйон найважчий), тому тримаю всі інвестиції в гривневих інструментах. Не хочу втрачати на конвертації плюс плюс вища дохідність.
    • Мій прогноз курсу долара на 2014: при наявності реформ ми побачимо унікальне явище в історії України – укріплення (по модному – ревальвація)  національної валюти. Примітка: якщо не буде війни.