Ваші сусіди виграли у лотерею?? Ваші шанси бездумно витрачати гроші зросли

У сусіда хата біла, у сусіда жінка мила
У сусіда хата біла, у сусіда жінка мила. Graphic by Fani Hseih

Англійською мовою це звучить як “Keeping Up With the Joneses”. На своїх семінарах я пояснюю це як “У сусіда хата біла, у сусіда жінка мила”.

Бажання рівнятися на чуже життя веде до дисбалансів сімейного бюджету, адже правильне порівняння – це з собою місяць чи рік назад, чи з своїм планом на рік.

Вашій увазі переклад статті з Bloomberg: Бачачи, як хтось інший розбагатів, люди впадають у режим витрачання.

Якщо вам потрібен науковий доказ, що намагання йти в ногу з оточенням не є гарною ідеєю, то ось: близькі сусіди переможців лотереї в Канаді, як правило,

  • витрачають більше на статусні речі,
  • вкладають більше грошей в спекулятивні інвестиції,
  • позичають більше

і в кінцевому підсумку оголошують про банкрутство.

“Чим більша величина лотерейної премії одного окремого індивідуума в невеликому районі, тим більше наступних банкрутств відбудеться в серед сусідів”, – говорить дослідження Федерального резервного банку Філадельфії, Джорджтаунського університету, Філадельфійського федерального округу та Університету Альберти. Воно називається: “Чи відносний дохід однолітків (peers) призведе до фінансового стресу? Докази лотерейних переможців та сусідніх банкрутств “.

Більш рання версія дослідження отримала бурхливий резонанс у 2016 році, надавши докази з подань про банкрутство, що сусіди намагалися йти в ногу з переможцем лотереї серед них. Індикативним сигналом було те, що вони підвищили витрати на те, що могли бачити всі, хто знаходиться в цьому районі, наприклад авто, але не на внутрішні предмети, як меблі.

Нова версія додає деякі важливі ідеї. Одна з них полягає в тому, що сусіди, які подали заяву про банкрутство, мали левову частку своїх активів у інвестиціях високого ризику, як акції порівняно з низькоризиковими. Це узгоджується з теорією, що вони сподівалися спіймати удачі на ринку і вирівнятися із переможцем лотереї. Інший новий висновок: сусіди переможців лотереї, як правило, позичали більше, у порівнянні з канадцями, які не були сусідами переможців лотереї.

Дослідники зосередили увагу на невеликих лотерейних виграшах (приблизно від 800 до 120 000 доларів). Однією з причин, щоб зосередитись на маленьких переможцях, було те, що переможці більших джекпотів мали тенденцію виїхати з своїх кварталів. Друга полягала в тому, що переможці невеликих призів, швидше за все, зберегли свою удачу в таємниці. Дослідники теоретизували, що люди можуть не збільшувати свої витрати так сильно, якби вони знали, що лотерейний приз став основною причиною для раптового процвітання свого сусіда.

Економісти зібрали дані про 7377 лотерейних призів із однієї канадської провінції за період з 2004 по 2014 рр. Вони обмежили пошук наслідками для сусідів в межах районів, які поділяють поштовий індекс з шестизначним кодом, медіана була лише 13 домашніх господарств. Вони виявили, що приз, який дорівнює середньому річному доходу (29 000 доларів США), спричиняє підвищення рівня банкрутства сусідів на 6,6 відсотка.

Цікавий нюанс: Не було жодних доказів того, що люди, які подали заявку на банкрутство, схильні до азартних ігор як причини свого фінансового лиха. Вони не знамагалися купували більше лотерейних квитків, сподіваючись, що удачі сусідів потраплять до них.

Попередні дослідження показали, що сусіди переможців лотереї витрачали більше на статусні речі. Однак, теоретично, вони могли б зробити це таким чином, щоб не поставити під загрозу їхнє фінансове здоров’я, скажімо, працюючи більше, щоб збільшити свої доходи. Нове дослідження показує, що сусіди – деякі з них, у всякому разі – дійсно ризикують фінансовим здоров’ям, щоб йти в ногу з оточенням.