Гроші на життя у воєнний час

Якщо сім’я планує виїзд за кордон.

ОБОВ’ЯЗКОВО! Подзвонити на гарячу лінію свого банку і попередити, що плануєте користуватися карткою за кордоном, щоб уникнути блокування. Також запитайте про ліміти на зняття готівки за кордоном по своїй банківській картці.

  1. За кордоном без проблем працюють українські картки VISA і MasterCard як гривневі, так і валютні.
  2. Готівку перевезти через кордон можна тільки в сумі не більше 10000 євро в еквіваленті без декларування. Інші гроші бажано тримати на картках в будь-якій валюті.

Дружина з дітьми за кордоном, чоловік в Україні.

Як чоловіку переказати гроші дружині?

  1. У дружини є тільки гривнева банківська картка. Чоловік може поповнювати гривнею гривневу картку дружини. Чоловік може поміняти готівкову валюту на гривні і поповнити гривневу картку дружини.  Дружина користується цими грошима за потреби  (комісія за конвертацію досить прийнятна). 
  1. У дружини є банківська картка в євро/долар. Чоловік НЕ може поповнити її картку готівковою валютою (обмеження НБУ). Якщо у дружини є валюта на картці, то вона може зняти готівку за кордоном тільки суму еквівалентну  30000 грн /добу (обмеження НБУ)
  1. У дружини є валютна картка чоловіка
  • Чоловік НЕ може поповнити свою валютну картку через касу/термінал готівковою валютою (обмеження НБУ)
  • Чоловік може вивести гроші з закордонного брокерського рахунку, отримати купон або погашення тіла по валютним ОВДП на свою валютну картку і дружина зможе користуватися цими грошима за кордоном.
  • Чоловік НЕ може купити валюту онлайн на свою картку (обмеження НБУ)

Вся сім’я за кордоном.

  1. Використовувати гроші на картках (гривневих, валютних)
  2. Вивести гроші з закордонного брокерського рахунку (Interactive Brokers, Freedom Finance) на валютну картку і користуватися грошима на картці.
  3. Якщо є відкритий банківський рахунок за кордоном, то можна спробувати вивести гроші  на цей рахунок з закордонного брокерського рахунку  (бажано щоб перед тим була хоча б одна транзакція на поповнення брокерського рахунку з закордонного банківського рахунку)

Якщо сім’я в Україні.

  1. В першу чергу використовувати гроші в безготівковій формі. Українська банківська система працює достатньо стабільно.
  2. Можна виводити за потреби на свої банківські картки виплати купону/погашення тіла по ОВДП. Достроково продати ОВДП наразі неможливо (обмеження НБУ).
  3. Родичі, друзі, які проживають за кордоном можуть переказувати гроші на українські  валютні картки. Валютною карткою можна також розраховуватися в магазинах України, або конвертувати валюту в гривню за допомогою онлайн банкінгу. Конвертація валюти при розрахунках карткою відбувається за курсом міжбанку.
Ми обов’язково вистоїмо! Слава Україні!

Інна Старченко Фінансова радниця iPlan.ua