Ринки падають у серпні. Коли подешевшають акції?

За останні 30 років у серпні-вересні на фондовому ринку часто спостерігається спад (див. інфографіку)

Серпень – не кращий час для акцій США. Чому?

1) У серпні інвестори найчастіше виводять гроші з ринку. За останні 30 років відтік грошей у серпні в середньому становив 0,15% від вартості всіх акцій США.

2) Закінчується сезон звітності за 2-й квартал. 88% компаній відзвітували про зростання виручки, ринок позитивну новину вже відіграв. Пора фіксувати прибутки.

3) Крім того, економіка в даний час переходить із ранньої фази Підйому у фазу Розвитку. Перехід також зазвичай супроводжується корекцією.

Що буде на ринку у серпні-вересні 2021?

Пандемія змінила «розклади» на ринках. І статистика може цього року не спрацювати

Щоб підтримати економіку, ФРС США знизила ключову ставку. Це знизило прибутковість облігацій, і інвестори включили режим risk-on і погнались за вищою дохідністю, переклавшись в акції.

Паралельно ФРС запустила друкарський верстат і скуповує облігації у інвесторів. На ринку з’явилося багато грошей, і це ще більше підігріло ажіотаж.

Є велика ймовірність, що у серпні 2021 р. ця «веселуха» продовжиться. Ключову ставку також поки-що обіцяли не підвищувати.

Інша сторона цієї медалі: коли прийде корекція і наскільки глибокою та затяжною вона може бути, теж не в курсі ніхто. Не вірте «пророкам», що це передбачають!

Все може відбутись в один момент: якщо вийдуть новини про погіршення ситуації із коронавірусом, це охолодить інвесторів. Крім того, якщо ФРС хоча б натякне про підвищення ключової ставки, ринки одразу відреагують негативно. А ФРС вміє «перевзуватись» дуже швидко, це відомий факт.

Чекати чи інвестувати?

Для себе я вирішила так: маю невелику суму вільних грошей на брокерському рахунку на випадок «розпродажі» на ринку у серпні. Але, якщо просадки не буде у серпні, у вересні докупляю свій портфель згідно плану.

Хоча, як показує аналітика, якщо ви інвестуєте на довгострок, немає сенсу цим заморочуватись – купуйте В БУДЬ-ЯКИЙ час, кінцевий результат від цього не зміниться.

Як думаєте, варто чекати низьких цін на акції чи продовжувати інвестувати?

Оксана Балабан
Фінансова радниця iPlan.ua
Авторка блогу pro.finance та Про фінанси простими словами