чому росте біткоїн – 10 причин

чому росте біткоїн

Відомий україно-американський економіст, професор Школи Менеджменту ім. Везерхада університету Кейс Вестерн Резер САШ Роман Шеремета на своїй фейсбук сторінці пояснив чому росте біткоїн:

Минулий рік криптовалюти особливо розігналися, і, здається, цей тренд не сповільнюється. Нижче я хочу назвати 10 причин, чому криптовалюти продовжують рости. Я не маю наміру робити прогнози чи давати фінансові поради, я просто хочу вказати на деякі об’єктивні економічні та психологічні причини чому рсоте біткоїн.
1️⃣ У інвесторів більше грошей. Під час пандемії ми стали свідками історично високого рівня заощаджень в США. Наприклад, рівень особистих заощаджень в квітні 2020 року досяг історичних 33% [1]. Це очікувано, оскільки люди отримували фінансову допомогу від уряду, але через пандемію не мали багато можливостей, як витратити ці гроші.
2️⃣ Акції, які є альтернативою криптовалюті, – завищені. Ціна акції, як правило, визначається фундаментальними фінансовими факторами. Наприклад – величина прибутку який отримує компанія відносно ціни акції. Згідно з цим показником (так званий коефіцієнт P/E) ціна акцій знаходяться на історично високому рівні, тобто ринок – надутий а акції – завищені.
3️⃣ Крипто не базується на фундаментальних фінансових факторах. Те, що робить акції завищеними, не робить крипто завищеними. Отже, за визначенням, криптовалюта не може бути завищеною. Подумайте – яка ціна занадто висока для біткойна? $1, $1000, $100000?
4️⃣ Пропозиція криптовалют обмежена. На відміну від фіатних грошей, пропозиція деяких криптовалют (таких як біткойн) обмежується їх алгоритмом. Це робить крипто дефіцитним ресурсом, і пропозиція знижується з часом. Коли пропозиція знижується, ціна зростає.
5️⃣ Криптовалюта – децентралізована. Децентралізований обмін дозволяє здійснювати прямі фінансові операції без необхідності посередника. [3]
6️⃣ Крипто пов’язана з технологією блокчейну. Блокчейн – це технологія ведення записів, яка стоїть за мережею криптовалют. Вона є інноваційною та цінною, надаючи певну (хоча і дуже обмежену) внутрішню (intrinsic) цінність криптовалюті. [4]
7️⃣ Крипто легко придбати. Сьогодні ви особисто і вільно можете купувати криптовалюти на Binance, Coinbase, Robinhood та багатьох інших платформах.
8️⃣ Великі гравці роблять ставку на криптовалюти. Такі гравці, як MicroStrategy та Tesla, зробили значні інвестиції в крипто (3.1 та 1.5 мільярда доларів), додатково підтвердивши цінність крипто. [5]
9️⃣ Крипто замінює золото як інфляційне хеджування. Є вагомі докази того, що люди все більше стурбовані інфляцією і що вони вважають, що криптовалюта є кращим захистом від інфляції, ніж золото. [6]
🔟 Люди вірять, що ціна криптовалюти буде зростати. Ранні експерименти Вернона Сміта та його колег продемонстрували, що очікування є головним поведінковим фактором, що впливає на формування цін. Люди очікують, що ціни будуть продовжувати зростати, тому попит зростає, ну і ціна продовжує зростати. Це таке собі «самореалізоване пророцтво».
Джерела:
[7] Smith, V.L., Suchanek, G.L., & Williams, A.W. (1988). Bubbles, crashes, and endogenous expectations in experimental spot asset markets. Econometrica, 1119-1151.
Нагадуємо, що на Сімейному Бюджеті недавно була стаття Оксани Балабан Як заробити на бумі криптовалют