Як планувати сімейний бюджет

як планувати сімейний бюджет

Як планувати Сімейний Бюджет у короткому інтерв’ю для gazeta.ua

Фінансові труднощі – причина розлучень номер один. Сімейні фінанси, на відміну від особистих, складніші. Треба вміти домовлятися, формувати спільні цілі. Про це Gazeta.ua розповів фінансовий директор кількох ІТ-компаній Любомир Остапів. Він написав книгу “Любов і бюджет”, де вчить сім’ї як планувати сімейний бюджет, заощаджувати, інвестувати.

“Є цілі, які співпадають у чоловіків і жінок: забезпечена старість, освіта дітей. Є унікальні – хтось хоче яхту, навколосвітню подорож, відкрити бізнес. Універсальна порада – навчіться спочатку заощаджувати 10 відсотків від свого доходу. Потім можна буде планувати, як придбати житло чи автомобіль. Цілі можуть бути короткострокові – до року. Середньострокові – рік-п’ять, та довгострокові – від п’яти років”, – говорить Любомир Остапів.

На думку експерта, найбільше зло сімейного бюджету – брехня.

“Коли один із подружжя витрачає певну суму і це приховує. Може наприклад, програти у азартні ігри. Буває навпаки – люди надто захоплюються процесом планування, розподілу бюджету. Забувають для чого вони це роблять. Якщо загнати себе в дику економію, може навіть сім’я зруйнуватися. Ще одна помилка, коли люди записують доходи та витрати. Але не аналізують. Минає місяць-два, результатів не отримують і кидають”, – додав він.

Великі заробітки не означають, що зможете заощаджувати, навчіться як планувати сімейний бюджет.

“Є така проблема – “щурячі перегони”. Збільшуються заробітки і відповідно ростуть потреби, витрати. Людина вже хоче не однокімнатну, а двокімнатну квартиру. Замість “ланоса” – “ніссан”. Тому на певному етапі важливіше контролювати витрати, а не прагнути заробити більше”, – зазначив Любомир Остапів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СІМЕЙНИЙ БЮДЖЕТ: 10 ПРАВИЛ «МОЖНА» ТА «НЕМОЖНА»