СІМЕЙНИЙ БЮДЖЕТ: 10 ПРАВИЛ «МОЖНА» ТА «НЕМОЖНА»

Сімейний Бюджет 10 правил модна та неможна

По-перше, хотілося б провести невеличкий тест з вами, читачі!

Давайте подивимось чи знаєте ви ціни сьогодення!

Таємні думки чоловіка: «Просто не можу зрозуміти, чому моїй дружині постійно не вистачає грошей. Треба самому робити покупки, це напевно призведе  до економії і меншому витраті грошей».

Дружина думає: «Не знаю, чому мій чоловік каже , що не може частіше здійснювати подорожі разом зі мною. Це не так вже й дорого коштує».

Бувають у вас подібні думки? Зараз вам надається шанс показати, наскільки ви знаєте фінансові проблеми, що стоять перед вашим чоловіком чи дружиною. Це завдання ми розділили на дві частини – для чоловіка і дружини. За кожну правильну відповідь дається 4 очка. Не будьте занадто суворі. По закінченні просто порівняйте результати.

Для чоловіків

Для жінок

Скільки коштує?

Скільки коштує?

Курка 1 л бензину
1 кг картоплі Амортизатор
Хліб Двигун
Молоко Набір цвяхів
Пральний порошок Дриль
Каструля Автопокришка
Зимове пальто Вудка
Дитячі штани Драбина
Скатертина Страховка на автівку
Шерстяні шкарпетки Банка фарби
Візит до парикмахерської Квиток на футбол
Шампунь для волосся 1 л моторного мастила
Крем для рук Добриво для саду

 

Метою завдання було показати, наскільки добре ви знаєте як ваш чоловік чи дружина витрачають гроші. І, можливо, ви отримаєте гарний урок: не бурчіть на свою дружиноньку, що вона витрачає занадто багато грошей, якщо ви недостатньо добре знаєте ціни на продукти і речі.

Отож, для того щоб уникнути непорозумінь та неприємних конфліктів, дозвольте дати декілька порад.

  1. Плануйте разом! Визначайте разом суму та час витрат. Цифри і плани повинні знати обидві сторони.
  2. Визначайте свої фінансові цілі! Складайте бюджет, дотримуючись конкретної мети.
  3. Не приступайте до складання бюджету до того, як дізнаєтесь, скільки ви витрачаєте грошей кожен день і на що! Протягом декількох тижнів ведіть строгу запис витрат, щоб знати, як скласти бюджет. Якщо ви не знаєте, на що витрачаються ваші гроші, то не зможете визначити, на що і скільки їх дійсно можна витратити.
  4. Всі статті бюджету мають бути чітко визначені! Тверезо оцінюйте ситуацію та ваші можливості.
  5. Витрачайте гроші відповідно до потреб вашої родини! Не слідуйте у витрачанні грошей традиціям інших сімей.
  6. Перш за все, думайте! Зробивши підрахунки спільно обговорити їх, не поспішайте робити висновки. Не дозволяйте вашим бажанням взяти гору над тверезою оцінкою можливостей. Вам здається, що витрати занадто великі? Перевірте, чи дійсно це так? Якщо ви вирішили економити на одному, стежте, щоб не витрачати більше грошей на інше. Чи не скорочуйте звичайних необхідних щоденних витрат, але уважно подивіться, а які зайві речі ви витратили гроші, і скоротіть ці необов’язкові витрати.
  7. Плануйте великі витрати! У вас може бути декілька великих витрат протягом року – відпустка, покупка нових меблів або техніки. Враховуйте їх, відкладайте гроші на ці заходи кожен місяць, тоді ви зможете оплатити їх в потрібний момент. Якщо не планувати такі витрати, то вони перетворять ваш бюджет в хаос, з якого буде важко вибратися.
  8. Не стежите строго за кожним рублем, призначеним на кишенькові витрати! Будь член сім’ї повинен мати право особистого вибору при витрачанні кишенькових грошей, в той же час не порушуючи бюджету.
  9. Не намагайтеся перехитрити власний бюджет! Наприклад, не намагайтеся перевищити свої можливості, купуючи те, що зараз ви не в змозі купити. Не беріть у борг з інших статей бюджету або у інших людей. Борг завжди необхідно виплачувати, скорочуючи витрати наступного місяця.
  10. Коли бюджет стає занадто напруженим, подумайте, як послабити цю напруженість! Будьте більш гнучкими. Натягнутий бюджет завжди тримає людей в напрузі. Найкращим правилом планування є щорічне складання бюджету до початку січня і перевірка його в липні місяці, щоб переконатися, що він дійсно реальний і служить вашому добробуту.

Складаючи бюджет, не забудьте внести статтю витрати під заголовком «зміцнення сім’ї».Сюди увійдуть витрати, що сприяють зміцненню ваших подружніх стосунків. Це можуть бути книги для спільного читання, аудіо-та відеоматеріали для спільного використання, спільне проведення вихідних днів і т. д. Роблячи це, Ви будете сприяти зміцненню сімейного життя, до чого Ви і прагнете. Але міцною сім’я не стає раптом! Її необхідно планувати.

І … не здавайтеся при першій невдачі. Бюджет рідко вдається скласти правильно з першого разу. Якщо з самого початку він не вдався, не кидайте цю ідею, а переглянете та проаналізуйте – і Ви будете знати, що робити далі

Будьте щасливі!

Любовь Михальчук для сайту Сімейний Бюджет

СІМЕЙНИЙ_БЮДЖЕТ__«МОЖНА»_ТА_«НЕМОЖНА»