Перший мільйон найважчий. Квартал 3

перший мільйон найважчий. квартал 3

Перший мільйон: пройдено чергові 3 місяці.  Час підвести підсумки і поставити нові цілі.

Третій квартал став найкращим з усіх в плані зростання, хоча додаткових зусиль я не докладав. Просто і далі вів скромний спосіб життя, пам’ятаючи про ціль заощаджувати не менше 17500 грн в місяць. Але за рахунок стрибків курсу долара гривнені доходи зросли. Не завадила загальному зростанню навіть міні-відпустка і дрібні покупки побутової техніки.

Добре коли є виписані цілі, і раз в квартал повертаєшся до них 😉

[quote_box_center]вийти на середньомісячний рівень заощаджень 17500 грн[/quote_box_center]

виконано.

[quote_box_center]Резервний фонд на депозитах має покривати мінімум 3 місяці витрат[/quote_box_center]

виконано. Доречі, незважаючи на часом панічні настрої і стагнуючу банківську систему я категоричний противник грошей вдома,  вважаю депозит найнадійнішим місцем для резервного фонду.

[quote_box_center]збільшити інвестиції в фондовий ринок до 100 000 тис, з них не менше 60 в МоторСіч[/quote_box_center]

Виконано

Фондовий ринок України, якщо його так можна назвати, поки моє найболючіше місце. На левову частку своїх чистих активів купив акцій Центренерго та Мотор Січі. Ніби роблю як заповідав Баффет, без спекуляцій та з довгостроковою перспективою. Та поки замість нормальної дохідності курс акції тільки випробовує мою нервову систему. Ніхто з моїх рідних і близьких не розуміє і не підтримує цей спосіб інвестування, коли в гривневих депозитах є гарантованих 20%.

Та все ж я налаштований чекати роки, якщо знадобиться. Іноді це дуже важко.  Тоді я відкриваю аналітику від Драгон Капатіл і просто в надцятий раз дивлюсь на цифри, які і так знаю:

Центренерго – потенціал росту ціни в доларовому еквіваленті 41% плюс протягом року компанію буде приватизовано

Мотор Січ – коефіцієнт вартість компанії до EBITDA становить 0.4!!! Нехай Росія більше жодного нашого двигуна не купить, але з такими фінансовими показниками компанія приречена коштувати в рази більше !!! рано чи пізно це станеться. І тоді 169% потенціалу зростання від Драгону видадуться ще скромною оцінкою. Тільки б нерви витримали до цього моменту.

мотор січ
мотор січ

А взагалі я все більше задумуюсь, що почати купувати акції МХП і інших наших агрокомпаній за кордоном. Думаю це питання наступного року, бо все таки диверсифікувати інвестиції хоч якось потрібно.

[quote_box_center]зробити переклад своєї книги з англійської і підготувати до видання в Україні[/quote_box_center]

не виконано, хоча дуже хочеться це зробити. Тішуся думкою, що вибори пройдуть, настане зима і можна буде сидіти на вихідних вдома і працювати над повноцінним виданням.

На наступний квартал я вирішив просто підтримати взятий темп, а також нарешті проінвестувати в власне здоров’я, тому цілі вийшли наступні:

– довести щомісячні заощадження до 25 000 грн

– бюджет на лазерну корекцію зору  і зуби  22000 грн

І ще будуть приємні зміни в особистому житті, які вимагатимуть нових підходів до домашніх фінансів. До нових зустрічей!